Fogyasztási javaslat

Tej, tejtermék, tojás, szója és cukormentes. 

Az árpa és a búzacsíra glutént tartalmaz, éppen ezért, aki glutén érzékeny, az helyett kölesből készítse a kását, és retek vagy lucerna csírát szórjon a tetejére.

Hozzávalók / 2 főre

KÁSÁHOZ HOZZÁVALÓK

  • 10 dkg árpa
  • 10 dkg kerekszemű barnarizs
  • 5 dl tiszta víz
  • csipet só

GŐZÖLT BIMBÓSKEL LEVÉLHEZ HOZZÁVALÓK

  • 4-5 db levél

PIRÍTOTT NAPRAFORGÓMAG

  • 25 dkg napraforgómag 
  • ½ mokkáskanál só
  • 1 teáskanál víz

Elkészítés

ÁRPÁS BARNA RIZS

Kása készítése vastag talpú edényben javasolt.

1. Vastagtalpú edénybe tegyük bele a barna rizst és az árpát. Öntsünk rá vizet és mossuk meg. Addig végezzük ezt, amíg tiszta víz lesz rajta. Mosási javaslat: töltsünk rá vizet, kézzel kevergessük meg, majd szűrőn át öntsük le róla a mosóvizet kb. 2-3 alkalom. Ezután tegyük bele a tiszta főzővizet és a sót, majd fedjük le.

2. A gázlángot a legnagyobbra vegyük és forraljuk fel az árpás barna rizst.

3. Amikor felforrt, akkor a legkisebb lángra vegyük le a gázt és még 30 percig főzzük fedő alatt KEVERÉS NÉLKÜL. Gőz csövecskék alakulnak ki, ami megfőzi a gabonát. Ha összekeverjük, akkor soha nem tud puhára főni a gabona, mert mindig újra kezdi rendezni ezeket a csövecskéket. 

4. Amikor megfőtt zárjuk el a gázt és hagyjuk rajta a fedőt néhány percig. Ezután fakanállal keverjük össze a főtt árpás barnarizst. A gázlánghoz közelebb lévő réteg erősebb, mint ami legfelül van. Egyenletesen keverjük össze az edény tartalmát. Így egyforma energiájú lesz a fogásunk.

ÁRPÁS BARNARIZS KÁSA KUKTÁBAN FŐZVE

Ugyan azok a lépések vannak, mint a vastagtalpú edénynél.  A megmosott gabonákra csipet sót teszek, rázárom a kukta fedelét és forrásba hozom. Amikor forr, sípol a szelep. Ezután a kicsi lángra veszem és hőelosztót teszek a kukta alá, majd még  30 percig főzöm. Ezután elzárom a gázt.

Megvárom, amíg kihűl úgy, hogy a kuktafedő magától leengedjen és ki tudjam nyitni a kuktát. A főtt gabonákat összekeverem, mert a lánghoz közel eső rész erősebb, mint a felső rész. 

GŐZÖLT BIMBÓSKEL LEVÉL KÉSZÍTÉSE

Az edény alján forralok 2-3 dl vizet. Az edény tetejére szűrőt teszek és amikor forr a víz beleteszem a bimbóskel leveleket és lefedem. 3 perc múlva kiveszem a szűrőből és ezután keverőtálba teszem. Hideg vízzel lemosom, hogy szép üde zöld színű maradjon.

PIRÍTOTT OLAJOS MAGVAK KÉSZÍTÉSE

25 dkg napraforgó magot serpenyőben folyamatos keveréssel gázlángon pirítok arany barnára.

Kiteszem keverő tálba a megpirított olajos magvakat és egy evőkanál sós vizet ráteszek a FORRÓ magra, amit folyamatosan keverek. A víz elpárolog és a sót beszívja a FORRÓ mag. Hidegen ez már nem működik. Ha forró a mag teljesen száraz lesz néhány perc múlva és kellemes kiegyensúlyozott sós pirított magunk lesz. 

Akinek van bio szójaszósz odahaza egy evőkanállal tegyen a 25 dkg pirított maghoz. Másik edényben javaslom ezt a műveletet nem a serpenyőben, amiben pirítok, mert nehéz utána elmosogatni. A lágy gabonakásák reggeli ételek, így az árpás barnarizs kása fogyasztása reggelire kitűnő étel blansírozott leveles zöldséggel.

Várható elkészítési idő

35 perc 

Amíg megfő az árpás barnarizs kása, addig gőzöljük a bimbóskel levelet és megpirítjuk a napraforgómagot. 

Mikor fogyasszuk

Reggelire javasolt fogyasztani. Kása étel legyen az első ételünk bármikor is reggelizünk vagy étkezünk először a nap folyamán (akár reggel vagy akár délelőtt).

Tálalás

A kására tegyük a gőzölt bimbóskel levelet és szórjuk meg egy kanál pirított napraforgómaggal, valamint csírákkal tavasszal.

Tárolás

A kását 3 napig hűtőszekrényben tudom tárolni. Melegítéskor kicsi vizet teszek rá és folyamatosan keverem. Elpárolog a víz és az ételem megmelegszik.

A gőzölt zöld leveles növényekből annyit készítsünk, amit frissen azonnal elfogyasztunk.

A pirított olajos magvakat zárható fedeles üvegbe tegyük. Két hétig tárolhatjuk szobahőmérsékleten, ha később fogyasztjuk el, akkor hűtőszekrényben egy hónapig tarthatjuk. Annyit készítsünk, amit ennyi idő alatt elfogyasztunk. 

Recept változatok

Lehet más variációjú reggeli kása ételt készíteni, pl. búzát barna rizzsel, csírákkal, gőzölt, vagy blansírozott zöld leveles zöldséggel. A tetejét megszórhatjuk sokféle pirított olajos maggal (pl. mandula, tökmag).

Hasznos tanácsok

Az olajos magvakat, amikor kiszáradtak javasolt zárható üvegekben tárolni, hogy az aromája megmaradjon. 

A blansírozott zöldségekből annyit készítsünk, amennyit azonnal elfogyasztunk, nem javasolt hűtőszekrényben napokig tárolni. Ha marad, akkor még aznap fogyasszuk el: akár ebédnél a levesnél, vagy a főfogásnál.

A lágy kását, ha marad, még délelőtt el lehet fogyasztani éhség esetén vagy ebédre gabona köretként. Cél, hogy ne tároljuk sokáig. Több hasznos energiája van a friss ételnek, mint a napokig tároltnak.