Fogyasztási javaslat

Tej, tejtermék, tojás, szója és cukormentes. 

Az árpa gluténtartalmú, éppen ezért, aki glutén érzékeny, az anélkül készítse el a reggeli kását.  Vagy lehet árpa helyett barna rizst használni.

Hozzávalók / 2 főre

KÁSÁHOZ

  • 10 dkg árpa
  • 10 dkg köles
  • 5 dl tiszta víz
  • csipet só

BLANSÍROZOTT FEJESKÁPOSZTA LEVÉL

  • 4 db levél

PIRÍTOTT NAPRAFORGÓMAG

  • 25 dkg napraforgómag 
  • ½ mokkáskanál só
  • 1 teáskanál víz

MUNGÓBAB

  • bolti kereskedelemben lehet vásárolni kisebb kicsomagolásban

Elkészítés

Kása készítése vastag talpú edényben javasolt.

1. Vastagtalpú edénybe tegyük bele az árpát és a kölest, öntsünk rá vizet és mossuk meg. Addig öntsük le róla a vizet, amíg tiszta nem lesz rajta. Mosási javaslat: töltsünk rá vizet, kézzel kevergessük meg, majd szűrőn át öntsük le róla a mosóvizet kb. 2-3 alkalom. Ezután tegyük bele a tiszta főzővizet és a sót, majd fedjük le.

2. A gázlángot a legnagyobbra vegyük és forraljuk fel a árpás kölest.

3. Amikor felforrt, akkor a legkisebb lángra vegyük le a gázt és még 30 percig főzzük fedő alatt KEVERÉS NÉLKÜL. Gőz csövecskék alakulnak ki, ami megfőzi a gabonát. Ha összekeverjük, akkor soha nem tud puhára főni a gabona, mert mindig újra kezdi rendezni ezeket a csövecskéket. 

4. Amikor megfőtt zárjuk el a gázt és hagyjuk rajta a fedőt néhány percig. Ezután fakanállal keverjük össze a főtt árpás kölest. A gázlánghoz közelebb lévő réteg erősebb, mint ami legfelül van. Egyenletesen keverjük össze az edény tartalmát. Így egyforma energiájú lesz a fogásunk.

ÁRPÁS KÖLESKÁSA KUKTÁBAN FŐZVE

Ugyan azok a lépések vannak, mint a vastagtalpú edénynél.  A megmosott gabonákra csipet sót teszek, rázárom a kukta fedelét és forrásba hozom. Amikor forr, sípol a szelep. Ezután kicsi lángra veszem és hőelosztót teszek a kukta alá, majd még 30 percig főzöm. Ezután elzárom a gázt.

Megvárom, amíg kihűl úgy, hogy a kuktafedő magától leengedjen és ki tudjam nyitni a kuktát. A főtt gabonákat összekeverem, mert a lánghoz közel eső rész erősebb, mint a felső rész. 

BALNSÍROZOTT FEJES KÁPOSZTA LEVÉL 

Az edényben forralok 3 dl vizet egy csipet sóval. Amikor forr beleteszem a fejeskáposzta leveleket és 3 perc múlva kiveszem. Ezután keverőtálba teszem, hideg vízzel lemosom, hogy szép üde zöld színű maradjon.

 A lágy gabonakásák reggeli ételek, így az árpás köleskása fogyasztása reggelire kitűnő étel blansírozott leveles zöldséggel.

PIRÍTOTT OLAJOS MAGVAK KÉSZÍTÉSE

25 dkg napraforgó magot serpenyőben folyamatos keveréssel gázlángon pirítok arany barnára.

Kiteszem keverő tálba a megpirított olajos magvakat és egy evőkanál sós vizet ráteszek a FORRÓ magra, amit folyamatosan keverek. A víz elpárolog és a sót beszívja a FORRÓ mag. Hidegen ez már nem működik. Ha forró a mag teljesen száraz lesz néhány perc múlva és kellemes kiegyensúlyozott sós pirított magunk lesz. 

Akinek van bio szójaszósz odahaza egy evőkanállal tegyen a 25 dkg pirított maghoz. Másik edényben javaslom ezt a műveletet nem a serpenyőben, amiben pirítok, mert nehéz utána elmosogatni. A lágy gabonakásák reggeli ételek, így az árpás barnarizs kása fogyasztása reggelire kitűnő étel blansírozott leveles zöldséggel.

Várható elkészítési idő

35 perc

Amíg megfő az árpás köleskása, addig blansírozzuk meg a fejeskáposzta leveleket. 

Mikor fogyasszuk

Reggelire javasolt fogyasztani. Kása étel legyen az első ételünk bármikor is reggelizünk vagy étkezünk először a nap folyamán (akár reggel vagy akár délelőtt).

Tálalás

A kására tegyük a blansírozott fejeskáposzta leveleket és szórjuk meg (mungóbab) csírákkal tavasszal.

Tárolás

A kását 3 napig hűtőszekrényben tudom tárolni. Melegítéskor kicsi vizet teszek rá és folyamatosan keverem. Elpárolog a víz és az ételem megmelegszik.

A blansírozott leveles növényekből csak annyit készítsünk, amit frissen azonnal elfogyasztunk.

Recept változatok

Lehet más variációjú reggeli kása ételt készíteni, pl. árpát barna rizzsel, csírákkal, gőzölt, vagy blansírozott zöld leveles zöldséggel. A tetejét megszórhatjuk sokféle pirított olajos maggal (pl. mandula, tökmag).

Hasznos tanácsok

A blansírozott levelekből annyit készítsünk, amit azonnal elfogyasztunk. Nem javasolt hűtőszekrényben napokig tárolni. Ha marad, akkor még aznap fogyasszuk el: akár ebédnél a levesnél, vagy a főfogásnál.

A lágy kását, ha marad, még délelőtt el lehet fogyasztani éhség esetén vagy ebédre gabona köretként. Cél, hogy ne tároljuk sokáig. Több hasznos energiája van a friss ételnek, mint a napokig tároltnak.