Fogyasztási javaslat

Tej, tejtermék, tojás, szója és cukormentes. 

Az árpa gluténtartalmú, ezért aki gluténérzékeny az barna rizzsel helyettesítse.

Aki nem kedveli a shiitake gombát, az anélkül készítse el ezt a tavaszi levest.

A shiitake gomba a télen több olajjal, állati eredetű alapanyaggal készült ételek általi besűrűsödött vért hígítja. Az úgynevezett „plakkokat” az érfalról segít fellazítani. Az árpa szintén tisztító hatású a szervezetre.

Hozzávalók / 4 fő részére

  • 1,2 dl víz
  • 8 dkg árpa
  • 1 db közepesméretű sárgarépa negyedholdra vágva
  • 1 db közepes méretű fehérrépa kis kockákra szeletelve
  • 4 db közepes méretű szárított shiitake gomba
  • 1 csomag medvehagyma apró vékony szeletekre vágva
  • 1 teáskanál só vagy ízlés szerint

Elkészítés

1.    Tegyük egy fazékba egy csipetnyi sót, a shiitake gombákat és az árpát. 

2.    Főzzük puhára fedő alatt (kb. 35 perc).

3.    Amikor már puha az árpa és a shiitake gomba, akkor vegyük ki az utóbbiakat. Vágjuk le a tönköt és dobjuk ki. A gomba kalapját vékonyan szeleteljük fel és tegyük vissza a levesbe.

4.    Tegyük hozzá a sárgarépát és a fehérrépát, majd főzzük puhára.

5.    Tálaláskor vékonyra vágott medvehagymát adjunk a forró leveshez.

Várható főzési idő

40 perc

Mikor fogyasszuk

Ebédre fogyasztjuk.

Tálalás

Tálaláskor a tetejére lehet apróra darabolt petrezselyemet, snidlingget, póréhagymát vagy újhagymát is szórni.

Tárolás

Hűtőszekrényben 2 napig tárolhatjuk.

Recept változatok

Lehet még más zöldségekkel is gazdagítani a levest. Ha már van zsenge karalábé, azt is tehetünk hozzá.

Hasznos tanácsok

Ez az édes ízű leves segít a napi természetes édes íz bevitelében. 

Télen több olajjal főztünk, nehezebb ételeket fogyasztottunk, ami megterhelő.  Az ilyenkor lerakódott nehéz ételek salakanyagait segíti fellazítani és kivezetni. Feltétlen szabaduljunk meg ezektől tavasszal a tisztító árpa és shiitake gomba segítségével.

Aki a gombát nem kedveli gomba nélkül készítse el a levest.

A shiitake gomba szára nem tartalmaz hasznos hatású anyagot, emellett kemény rostja van. Felesleges ezért kidobjuk amikor megfőtt, és csak a kalapját tesszük vissza vékonyra szeletelve a levesbe.