Fogyasztási javaslat
Tej, tejtermék, tojás, szója és cukormentes.
Az árpa gluténtartalmú, ezért aki gluténérzékeny az barna rizzsel helyettesítse.
Aki nem kedveli a shiitake gombát, az anélkül készítse el ezt a tavaszi levest.
A shiitake gomba a télen több olajjal, állati eredetű alapanyaggal készült ételek általi besűrűsödött vért hígítja. Az úgynevezett „plakkokat” az érfalról segít fellazítani. Az árpa szintén tisztító hatású a szervezetre.
Hozzávalók / 4 fő részére
- 1,2 dl víz
- 8 dkg árpa
- 1 db közepesméretű sárgarépa negyedholdra vágva
- 1 db közepes méretű fehérrépa kis kockákra szeletelve
- 4 db közepes méretű szárított shiitake gomba
- 1 csomag medvehagyma apró vékony szeletekre vágva
- 1 teáskanál só vagy ízlés szerint
Elkészítés
1. Tegyük egy fazékba egy csipetnyi sót, a shiitake gombákat és az árpát.
2. Főzzük puhára fedő alatt (kb. 35 perc).
3. Amikor már puha az árpa és a shiitake gomba, akkor vegyük ki az utóbbiakat. Vágjuk le a tönköt és dobjuk ki. A gomba kalapját vékonyan szeleteljük fel és tegyük vissza a levesbe.
4. Tegyük hozzá a sárgarépát és a fehérrépát, majd főzzük puhára.
5. Tálaláskor vékonyra vágott medvehagymát adjunk a forró leveshez.
Várható főzési idő
40 perc
Mikor fogyasszuk
Ebédre fogyasztjuk.
Tálalás
Tálaláskor a tetejére lehet apróra darabolt petrezselyemet, snidlingget, póréhagymát vagy újhagymát is szórni.
Tárolás
Hűtőszekrényben 2 napig tárolhatjuk.
Recept változatok
Lehet még más zöldségekkel is gazdagítani a levest. Ha már van zsenge karalábé, azt is tehetünk hozzá.
Hasznos tanácsok
Ez az édes ízű leves segít a napi természetes édes íz bevitelében.
Télen több olajjal főztünk, nehezebb ételeket fogyasztottunk, ami megterhelő. Az ilyenkor lerakódott nehéz ételek salakanyagait segíti fellazítani és kivezetni. Feltétlen szabaduljunk meg ezektől tavasszal a tisztító árpa és shiitake gomba segítségével.
Aki a gombát nem kedveli gomba nélkül készítse el a levest.
A shiitake gomba szára nem tartalmaz hasznos hatású anyagot, emellett kemény rostja van. Felesleges ezért kidobjuk amikor megfőtt, és csak a kalapját tesszük vissza vékonyra szeletelve a levesbe.