Fogyasztási javaslat
Tej, tejtermék, tojás, szója és cukormentes.
A búza gluténtartalmú, ezért aki glutén érzékeny az búza nélkül készítse el a reggeli kását. További lehetőség, hogy a búza helyett kölest vagy hajdinát használunk.
Hozzávalók / 2 főre
BARNARIZS-BÚZA KÁSÁHOZ
- 10 dkg búza
- 10 dkg kerekszemű barnarizs
- 5 dl tiszta víz
- csipet só
BLANSÍROZOTT LILAKÁPOSZTA LEVÉLHEZ
- 4 db levél
Elkészítés
BARNA RIZS BÚZAKÁSA
Kása készítése vastag talpú edényben javasolt.
1. Vastagtalpú edénybe tegyük bele a barna rizst és a búzát, öntsünk rá vizet és mossuk meg. Addig végezzük ezt, amíg tiszta víz lesz rajta. Mosási javaslat: töltsünk rá vizet, kézzel kevergessük meg, majd szűrőn át öntsük le róla a mosóvizet kb. 2-3 alkalom. Ezután tegyük bele a tiszta főzővizet és a sót, majd fedjük le.
2. A gázlángot a legnagyobbra vegyük és forraljuk fel a rizst a búzával.
3. Amikor felforrt akkor a legkisebb lángra vegyük le a gázt és még 30 percig főzzük fedő alatt KEVERÉS NÉLKÜL. Gőz csövecskék alakulnak ki, ami megfőzi a gabonát. Ha összekeverjük, akkor soha nem tud puhára főni a gabona, mert mindig újra kezdi rendezni ezeket a csövecskéket.
4. Amikor megfőtt, zárjuk el a gázt és hagyjuk rajta a fedőt néhány percig, majd fakanállal keverjük össze a főtt búzás barna rizst. A gázlánghoz közelebb lévő réteg erősebb, mint ami legfelül van. Egyenletesen keverjük össze az edény tartalmát. Így egyforma energiájú lesz a fogásunk.
BARNARIZS BÚZÁVAL KUKTÁBAN FŐZVE
Ugyan azok a lépések vannak, mint a vastagtalpú edénynél. A megmosott gabonákra csipet sót teszek, rázárom a kukta fedelét és forrásba hozom. Amikor forr, sípol a szelep. Ezután a kicsi lángra veszem és hőelosztót teszek a kukta alá, majd még 30 percig főzöm. Ezután elzárom a gázt.
Megvárom, amíg kihűl úgy, hogy a kuktafedő magától leengedjen és ki tudjam nyitni a kuktát. A főtt gabonákat összekeverem, mert a lánghoz közel eső rész erősebb, mint a felső rész.
BALNSÍROZOTT LILAKÁPOSZTA LEVÉL
Az edényben forralok 3 dl vizet egy csipet sóval. Amikor forr, beleteszem a lilakáposzta leveleket és 3 perc múlva kiveszem. Ezután keverőtálba teszem, hideg vízzel lemosom, hogy szép lila színű maradjon.
PIRÍTOTT OLAJOS MAGVAK
25 dkg napraforgómagot serpenyőben folyamatos keveréssel gázlángon pirítok arany barnára.
Kiteszem keverő tálba a megpirított olajos magvakat és egy evőkanál sós vizet ráteszek a FORRÓ magra, amit folyamatosan keverek. A víz elpárolog és a sót beszívja a FORRÓ mag. Hidegen ez már nem működik. Ha forró a mag teljesen száraz lesz néhány perc múlva és kellemes kiegyensúlyozott sós pirított magunk lesz.
Akinek van bio szójaszósz odahaza egy evőkanállal tegyen 25 dkg pirított maghoz. Másik edényben javaslom ezt a műveletet nem a serpenyőben, amiben pirítok, mert nehéz utána elmosogatni.
Várható elkészítési idő
35 perc
Amíg megfő a barnarizs búzával, addig blansírozzuk meg a lilakáposzta leveleket.
Mikor fogyasszuk
A lágy gabonakásák reggeli ételek, így az búzás barnarizs-kása fogyasztása reggelire kitűnő étel blansírozott leveles zöldséggel.
Kása étel legyen az első ételünk bármikor is reggelizünk vagy étkezünk először a nap folyamán (akár reggel vagy akár délelőtt).
Tálalás
A kására tegyük a blansírozott lilakáposzta leveleket és szórjuk meg csírákkal tavasszal.
Tárolás
A kását 3 napig hűtőszekrényben tudom tárolni. Melegítéskor kicsi vizet teszek rá és folyamatosan keverem. Elpárolog a víz és az ételem megmelegszik.
A blansírozott leveles növényekből csak annyit készítsünk, amennyit frissen azonnal elfogyasztunk.
Recept változatok
Lehet más variációjú reggeli kása ételt készíteni, pl. búzát barna rizzsel, csírákkal, gőzölt, vagy blansírozott zöld leveles zöldséggel. A tetejét megszórhatjuk sokféle pirított olajos maggal (pl. mandula, tökmag).
Hasznos tanácsok
A blansírozott zöldségekből annyit készítsünk, amennyit azonnal elfogyasztunk, nem javasolt hűtőszekrényben napokig tárolni. Ha marad, akkor még aznap fogyasszuk el: akár ebédnél a levesnél, vagy a főfogásnál.
A lágy kását, ha marad, még délelőtt el lehet fogyasztani éhség esetén vagy ebédre gabona köretként. Cél, hogy ne tároljuk sokáig. Több hasznos energiája van a friss ételnek, mint a napokig tároltnak.