Fogyasztási javaslat

Glutén, tej, tejtermék, tojás, szója és cukormentes. 

Ha a lenmagra érzékeny vagy, akkor olyan olajos magot használj, ami nem vált ki allergiás reakciót.

Hozzávalók / 2 főre

KÁSÁHOZ HOZZÁVALÓK

  • 20 dkg kerekszemű barnarizs
  • 5 dl tiszta víz
  • csipet só

BLANSÍROZOTT BROKKOLIHOZ HOZZÁVALÓK

  • 4-5 db brokkoli rózsa

PIRÍTOTT LENMAGHOZ HOZZÁVALÓK

  • 20 dkg lenmag

Elkészítés

BARNARIZS-KÁSA

Kása készítése vastag talpú edényben javasolt.

1. Vastagtalpú edénybe tegyük bele a barna rizst, öntsünk rá vizet és mossuk meg. Addig végezzük ezt, amíg tiszta víz lesz rajta. Mosási javaslat: töltsünk rá vizet, kézzel kevergessük meg, majd szűrőn át öntsük le róla a mosóvizet kb. 2-3 alkalom. Ezután tegyük bele a tiszta főzővizet és a sót, majd fedjük le.

2. A gázlángot a legnagyobbra vegyük és forraljuk fel a rizst.

3. Amikor felforrt akkor a legkisebb lángra vegyük le a gázt és még 30 percig főzzük fedő alatt KEVERÉS NÉLKÜL. Gőz csövecskék alakulnak ki, ami megfőzi a gabonát. Ha összekeverjük, akkor soha nem tud puhára főni a gabona, mert mindig újra kezdi rendezni ezeket a csövecskéket. 

4. Amikor megfőtt zárjuk el a gázt és hagyjuk rajta a fedőt néhány percig és fakanállal keverjük össze a főtt árpás barnarizst. A gázlánghoz közelebb lévő réteg erősebb, mint ami legfelül van. Egyenletesen keverjük össze az edény tartalmát. Így egyforma energiájú lesz a fogásunk.

BARNARIZS KÁSA KUKTÁBAN FŐZVE

Ugyan azok a lépések vannak, mint a vastagtalpú edénynél.  A megmosott barna rizshez egy csipet sót teszek, rázárom a kukta fedelét és felforralom. Amikor forr, sípol a szelep. Ezután a kicsi lángra veszem és hőelosztót teszek a kukta alá, majd még 30 percig főzöm. Ezután elzárom a gázt.

Megvárom, amíg kihűl úgy, hogy a kuktafedő magától leengedjen és ki tudjam nyitni a kuktát. A főtt gabonákat összekeverem, mert a lánghoz közel eső rész erősebb, mint a felső rész. 

BLANSÍROZOTT BROKKOLI KÉSZÍTÉSE

Blansírozott brokkoli készítése: 3 dl forrásban lévő csipet sós vízbe 2-3 percig beleteszem a megmosott brokkoli rózsákat. Majd kiveszem őket egy keverőtálba és hideg vízzel lemosom, hogy szép üde zöld színű maradjon.

PIRÍTOTT LENMAG KÉSZÍTÉSE

20 dkg lenmagot serpenyőben folyamatos keveréssel gázlángon pirítok 10 percig. Kiteszem keverő tálba a megpirított olajos magvakat és egy evőkanál sós vizet ráteszek a FORRÓ magra, amit folyamatosan keverek. A víz elpárolog és a sót beszívja a FORRÓ mag. Hidegen ez már nem működik. Ha forró a mag teljesen száraz lesz néhány perc múlva, és kellemes kiegyensúlyozott sós pirított magunk lesz. 

Akinek van bio szójaszósz odahaza az egy evőkanállal tegyen a 25 dkg pirított maghoz. Másik edényben javaslom ezt a műveletet nem a serpenyőben, amiben pirítok, mert nehéz lesz utána elmosogatni.

Várható elkészítési idő

35 perc

Amíg megfő a barnarizs kása addig blansírozzuk a brokkoli rózsákat és megpirítjuk a lenmagot.

Mikor fogyasszuk

Reggelire javasolt fogyasztani. Kása étel legyen az első ételünk bármikor is reggelizünk vagy étkezünk először a nap folyamán (akár reggel vagy akár délelőtt).

Tálalás

A kására tegyük a blansírozott brokkoli rózsákat, majd szórjuk meg egy kanál pirított lenmaggal és csírákkal tavasszal.

Tárolás

A kását 3 napig hűtőszekrényben tudom tárolni. Melegítéskor kicsi vizet teszek rá és folyamatosan keverem. Elpárolog a víz és az ételem megmelegszik.

Blansírozott zöldségekből csak annyit készítsünk, amennyit frissen azonnal elfogyasztunk.

A pirított olajos magvakat zárható fedeles üvegbe tegyük. Két hétig tárolhatjuk szobahőmérsékleten, ha később fogyasztjuk el, akkor hűtőszekrényben egy hónapig tarthatjuk. Annyit készítsünk, amit ennyi idő alatt elfogyasztunk. 

Recept változatok

Lehet más variációjú reggeli kása ételt készíteni, pl. búzát barna rizzsel, csírákkal, gőzölt, vagy blansírozott zöld leveles zöldséggel. A tetejét megszórhatjuk sokféle pirított olajos maggal (pl. mandula, tökmag).

Hasznos tanácsok

Az olajos magvakat, amikor kiszáradtak javasolt zárható üvegekben tárolni, hogy az aromája megmaradjon. 

A blansírozott zöldségekből annyit készítsünk, amennyit azonnal elfogyasztunk, nem javasolt hűtőszekrényben napokig tárolni. Ha marad, akkor még aznap fogyasszuk el: akár ebédnél a levesnél, vagy a főfogásnál.

A lágy kását, ha marad, még délelőtt el lehet fogyasztani éhség esetén vagy ebédre gabona köretként. Cél, hogy ne tároljuk sokáig. Több hasznos energiája van a friss ételnek, mint a napokig tároltnak.