Fogyasztási javaslat
Tej, tejtermék, tojás, szója és cukormentes.
Akinek táplálékallergiája van a búzára, az búzacsíra helyett más csírát használjon, ami nem okoz panaszt.
Ha a szezámmagra érzékeny vagy, akkor olyan olajos magot használj, ami nem vált ki allergiás reakciót.
Hozzávalók / 2 főre
KÁSÁHOZ HOZZÁVALÓK
- 20 dkg kerekszemű barnarizs
- 5 dl tiszta víz
- csipet só
BLANSÍROZOTT KELKÁPOSZTA LEVÉLHEZ HOZZÁVALÓK
- 2 db kelkáposzta levél
PIRÍTOTT SZEZÁMMAGHOZ HOZÁVALÓK
- 20 dkg szezámmag
- ½ mokkáskanál só
- 1 teáskanál víz
Elkészítés
BARNARIZS-KÁSA
Kása készítése vastag talpú edényben javasolt.
1. Vastagtalpú edénybe tegyük bele a barna rizst, öntsünk rá vizet és mossuk meg. Addig végezzük ezt, amíg tiszta víz lesz rajta. Mosási javaslat: töltsünk rá vizet, kézzel kevergessük meg, majd szűrőn át öntsük le róla a mosóvizet kb. 2-3 alkalom. Ezután tegyük bele a tiszta főzővizet és a sót, majd fedjük le.
2. A gázlángot a legnagyobbra vegyük és forraljuk fel a rizst.
3. Amikor felforrt, akkor a legkisebb lángra vegyük le a gázt és még 30 percig főzzük fedő alatt KEVERÉS NÉLKÜL. Gőz csövecskék alakulnak ki, ami megfőzi a gabonát. Ha összekeverjük, akkor soha nem tud puhára főni a gabona, mert mindig újra kezdi rendezni ezeket a csövecskéket.
4. Amikor megfőtt zárjuk el a gázt és hagyjuk rajta, majd a fedőt néhány percig és fakanállal keverjük össze a főtt barnarizst. A gázlánghoz közelebb lévő réteg erősebb, mint ami legfelül van. Egyenletesen keverjük össze az edény tartalmát. Így egyforma energiájú lesz a fogásunk.
BARNARIZS-KÁSA KUKTÁBAN FŐZVE
Ugyan azok a lépések vannak, mint a vastagtalpú edénynél. A megmosott barnarizshez csipet sót teszek, rázárom a kukta fedelét és felforralom. Amikor forr, sípol a szelep. Ezután kicsi lángra veszem és hőelosztót teszek a kukta alá, majd még 30 percig főzöm. Ezután elzárom a gázt.
Megvárom, amíg kihűl úgy, hogy a kuktafedő magától leengedjen és ki tudjam nyitni a kuktát. A főtt gabonákat gyengéden összekeverem, mert a lánghoz közel eső rész erősebb, mint a felső rész.
GŐZÖLT KELKÁPOSZTA LEVÉL KÉSZÍTÉSE
Edényben forralok 3 dl vizet és a tetejére szűrőt teszek. Amikor forr, akkor a szűrőbe beleteszem a kelkáposzta leveleket, lefedem, majd 3 perc múlva kiveszem a szűrőből.
PIRÍTOTT SZEZÁMMAG KÉSZÍTÉSE
20 dkg szezámmagot serpenyőben folyamatos keveréssel gázlángon pirítok 10 percig. Kiteszem keverő tálba a megpirított olajos magvakat és egy evőkanál sós vizet ráteszek a FORRÓ magra, amit folyamatosan keverek. A víz elpárolog és a sót beszívja a mag. Hidegen ez már nem működik. Ha forró a mag teljesen száraz lesz néhány perc múlva és kellemes kiegyensúlyozott sós pirított magunk lesz.
Akinek van bio szójaszósz odahaza egy evőkanállal tegyen 25 dkg pirított maghoz. Másik edényben javaslom ezt a műveletet nem a serpenyőben, amiben pirítok, mert nehéz utána elmosogatni.
Várható elkészítési idő
35 perc
Amíg megfő a barnarizs kása, addig gőzöljük a kelkáposzta leveleket és megpirítjuk a szezámmagot.
Mikor fogyasszuk
Reggelire javasolt fogyasztani. Kása étel legyen az első ételünkbármikorreggelizünk vagy étkezünk először a nap folyamán (akár reggel vagy akár délelőtt).
Tálalás
A kására tegyük a gőzölt kelkáposzta leveleket, szórjuk meg egy kanál pirított szezámmaggal és (búza) csírákkal tavasszal.
Tárolás
A kását 3 napig hűtőszekrényben tudom tárolni. Melegítéskor kicsi vizet teszek rá és folyamatosan keverem. Elpárolog a víz és az ételem megmelegszik.
Blansírozott zöldeket annyit készítsünk, amit frissen azonnal elfogyasztunk.
A pirított olajos magvakat zárható fedeles üvegbe tegyük. Két hétig tárolhatjuk szobahőmérsékleten. Ha később fogyasztjuk el, akkor hűtőszekrényben egy hónapig tarthatjuk. Annyit készítsünk, amit ennyi idő alatt elfogyasztunk.
Recept változatok
Lehet más variációjú reggeli kása ételt készíteni, pl. búzát barna rizzsel, vagy kölest magában. Megszórhatjuk csírákkal, blansírozott zöld leveles zöldséggel és sokféle pirított olajos maggal pl. mandula, tökmag vagy napraforgómag.
Hasznos tanácsok
Az olajos magvakat, amikor kiszáradtak javasolt zárható üvegekben tárolni, hogy az aromája megmaradjon.
A gőzölt káposzta levelekből annyit készítsünk, amit azonnal elfogyasztunk, nem javasolt hűtőszekrényben napokig tárolni. Ha marad, akkor még aznap fogyasszuk el: akár ebédnél a levesnél, vagy a főfogásnál.
A lágy kását, ha marad, még délelőtt el lehet fogyasztani éhség esetén vagy ebédre gabona köretként. Cél, hogy ne tároljuk sokáig. Több hasznos energiája van a friss ételnek, mint a napokig tároltnak.