Fogyasztási javaslat
Tej, tejtermék, tojás, szója és cukormentes.
Akinek táplálékallergiája van a búzára, az búzacsíra helyett más csírát szórjon a tetejére, ami nem okoz panaszt.
Aki a zabra allergiás, az helyette kölest használjon, vagy csak barna rizsből készítse el a kását.
Hozzávalók / 2 főre
KÁSÁHOZ HOZZÁVALÓK
- 10 dkg barnarizs
- 10 dkg zab
- 5 dl tiszta víz
- csipet só
GŐZÖLT SÁRGARÉPÁHOZ ÉS KELBIMBÓHOZ HOZZÁVALÓK
- 10 db oválisra szeletelt sárgarépa (kb. 2-3 mm-es szélességű)
- 10 db kelbimbó
Elkészítés
Kása készítése vastag talpú edényben javasolt.
1. Vastagtalpú edénybe tegyük bele az barnarizst és a zabot, öntsünk rá vizet és mossuk meg. Addig öntsük le róla a vizet, amíg tiszta nem lesz rajta. Mosási javaslat: töltsünk rá vizet, kézzel kevergessük meg, majd szűrőn át öntsük le róla a mosóvizet kb. 2-3 alkalom. Ezután tegyük bele a tiszta főzővizet és a sót, majd fedjük le.
2. A gázlángot a legnagyobbra vegyük és forraljuk fel a rizst a zabbal.
3. Amikor felforrt, akkor a legkisebb lángra vegyük le a gázt és még 30 percig főzzük fedő alatt KEVERÉS NÉLKÜL. Gőz csövecskék alakulnak ki, ami megfőzi a gabonát. Ha összekeverjük, akkor soha nem tud puhára főni a gabona, mert mindig újra kezdi rendezni ezeket a csövecskéket.
4. Amikor megfőtt zárjuk el a gázt és hagyjuk rajta a fedőt néhány percig. Ezután fakanállal keverjük össze a főtt árpás barnarizst. A gázlánghoz közelebb lévő réteg erősebb, mint ami legfelül van. Egyenletesen keverjük össze az edény tartalmát. Így egyforma energiájú lesz a fogásunk.
BARNA RIZS-KÁSA ZABBAL KUKTÁBAN FŐZVE
Ugyan azok a lépések vannak, mint a vastagtalpú edénynél. A megmosott gabonákra csipet sót teszek, rázárom a kukta fedelét és forrásba hozom. Amikor forr, sípol a szelep. Ezután kicsi lángra veszem és hőelosztót teszek a kukta alá, majd még 30 percig főzöm. Ezután elzárom a gázt. Megvárom, amíg kihűl úgy, hogy a kuktafedő magától leengedjen és ki tudjam nyitni a kuktát. A főtt gabonákat gyengéden összekeverem, mert a lánghoz közel eső rész erősebb, mint a felső rész.
GŐZÖLT SÁRGARÉPA ÉS KELBIMBÓ KÉSZÍTÉSE
Edényben felforralok 3 dl vizet és a tetejére szűrőt teszek. Amikor forr, akkor a szűrőbe beleteszem a vékonyra szeletelt sárgarépát és a kelbimbót (bimbóskel) fejeket, majd lefedem. Várok 3 percet és kiveszem a szűrőből a zöldségeket.
Várható elkészítési idő
35 perc
Amíg megfő a barna rizs zabbal, addig gőzöljük meg a sárgarépát és a bimbóskelt.
Mikor fogyasszuk
Reggelire javasolt fogyasztani. Kása étel legyen az első ételünk bármikor is reggelizünk vagy étkezünk először a nap folyamán (akár reggel vagy akár délelőtt).
Tálalás
A kására tegyük a gőzölt sárgarépát és bimbóskelt majd szórjuk meg csírákkal tavasszal.
Tárolás
A kását 3 napig hűtőszekrényben tudom tárolni. Melegítéskor kicsi vizet teszek rá és folyamatosan keverem. Elpárolog a víz és az ételem megmelegszik.
A gőzölt növényekből annyit készítsünk, amit frissen azonnal elfogyasztunk.
Recept változatok
Lehet más variációjú reggeli kása ételt készíteni, pl. árpát barna rizzsel, csírákkal, gőzölt, vagy blansírozott zöld leveles zöldséggel. A tetejét megszórhatjuk sokféle pirított olajos maggal (pl. mandula, tökmag, napraforgómag).
Hasznos tanácsok
A gőzölt zöldségekből annyit készítsünk, amit azonnal elfogyasztunk. Nem javasolt hűtőszekrényben napokig tárolni. Aznap fogyasszuk el a gőzölt sárgarépát és bimbóskelt. Ha marad, akkor lehet ebédnél a leves tetejére, vagy a főfogáshoz tenni tálaláskor.
A lágy kását, ha marad, még délelőtt el lehet fogyasztani éhség esetén vagy ebédre gabona köretként. Cél, hogy ne tároljuk sokáig. Több hasznos energiája van a friss ételnek, mint a napokig tároltnak.