Fogyasztási javaslat

Tej, tejtermék, tojás, szója és cukormentes. 

Akinek táplálékallergiája van a búzára, az búzacsíra helyett más csírát szórjon a tetejére, ami nem okoz panaszt.

Aki a zabra allergiás, az helyette kölest használjon, vagy csak barna rizsből készítse el a kását.

Hozzávalók / 2 főre

KÁSÁHOZ HOZZÁVALÓK

  • 10 dkg barnarizs
  • 10 dkg zab
  • 5 dl tiszta víz
  • csipet só

GŐZÖLT SÁRGARÉPÁHOZ ÉS KELBIMBÓHOZ HOZZÁVALÓK

  • 10 db oválisra szeletelt sárgarépa (kb. 2-3 mm-es szélességű)
  • 10 db kelbimbó

Elkészítés

Kása készítése vastag talpú edényben javasolt.

1. Vastagtalpú edénybe tegyük bele az barnarizst és a zabot, öntsünk rá vizet és mossuk meg. Addig öntsük le róla a vizet, amíg tiszta nem lesz rajta. Mosási javaslat: töltsünk rá vizet, kézzel kevergessük meg, majd szűrőn át öntsük le róla a mosóvizet kb. 2-3 alkalom. Ezután tegyük bele a tiszta főzővizet és a sót, majd fedjük le.

2. A gázlángot a legnagyobbra vegyük és forraljuk fel a rizst a zabbal.

3. Amikor felforrt, akkor a legkisebb lángra vegyük le a gázt és még 30 percig főzzük fedő alatt KEVERÉS NÉLKÜL. Gőz csövecskék alakulnak ki, ami megfőzi a gabonát. Ha összekeverjük, akkor soha nem tud puhára főni a gabona, mert mindig újra kezdi rendezni ezeket a csövecskéket. 

4. Amikor megfőtt zárjuk el a gázt és hagyjuk rajta a fedőt néhány percig. Ezután fakanállal keverjük össze a főtt árpás barnarizst. A gázlánghoz közelebb lévő réteg erősebb, mint ami legfelül van. Egyenletesen keverjük össze az edény tartalmát. Így egyforma energiájú lesz a fogásunk.

BARNA RIZS-KÁSA ZABBAL KUKTÁBAN FŐZVE

Ugyan azok a lépések vannak, mint a vastagtalpú edénynél.  A megmosott gabonákra csipet sót teszek, rázárom a kukta fedelét és forrásba hozom. Amikor forr, sípol a szelep. Ezután kicsi lángra veszem és hőelosztót teszek a kukta alá, majd még 30 percig főzöm. Ezután elzárom a gázt. Megvárom, amíg kihűl úgy, hogy a kuktafedő magától leengedjen és ki tudjam nyitni a kuktát. A főtt gabonákat gyengéden összekeverem, mert a lánghoz közel eső rész erősebb, mint a felső rész. 

GŐZÖLT SÁRGARÉPA ÉS KELBIMBÓ KÉSZÍTÉSE

Edényben felforralok 3 dl vizet és a tetejére szűrőt teszek. Amikor forr, akkor a szűrőbe beleteszem a vékonyra szeletelt sárgarépát és a kelbimbót (bimbóskel) fejeket, majd lefedem. Várok 3 percet és kiveszem a szűrőből a zöldségeket.

Várható elkészítési idő

35 perc

Amíg megfő a barna rizs zabbal, addig gőzöljük meg a sárgarépát és a bimbóskelt. 

Mikor fogyasszuk

Reggelire javasolt fogyasztani. Kása étel legyen az első ételünk bármikor is reggelizünk vagy étkezünk először a nap folyamán (akár reggel vagy akár délelőtt).

Tálalás

A kására tegyük a gőzölt sárgarépát és bimbóskelt majd szórjuk meg csírákkal tavasszal.

Tárolás

A kását 3 napig hűtőszekrényben tudom tárolni. Melegítéskor kicsi vizet teszek rá és folyamatosan keverem. Elpárolog a víz és az ételem megmelegszik.

A gőzölt növényekből annyit készítsünk, amit frissen azonnal elfogyasztunk.

Recept változatok

Lehet más variációjú reggeli kása ételt készíteni, pl. árpát barna rizzsel, csírákkal, gőzölt, vagy blansírozott zöld leveles zöldséggel. A tetejét megszórhatjuk sokféle pirított olajos maggal (pl. mandula, tökmag, napraforgómag).

Hasznos tanácsok

A gőzölt zöldségekből annyit készítsünk, amit azonnal elfogyasztunk. Nem javasolt hűtőszekrényben napokig tárolni. Aznap fogyasszuk el a gőzölt sárgarépát és bimbóskelt. Ha marad, akkor lehet ebédnél a leves tetejére, vagy a főfogáshoz tenni tálaláskor.

A lágy kását, ha marad, még délelőtt el lehet fogyasztani éhség esetén vagy ebédre gabona köretként. Cél, hogy ne tároljuk sokáig. Több hasznos energiája van a friss ételnek, mint a napokig tároltnak.