Egész életünk az évszakok ciklikusságában telik. A természet törvényeit tisztelve, azzal harmóniában élve az év minden időszakban kiváló közérzetünk lehet.
Azért, hogy minden évszakban élvezzük a természet változását, beleolvadva a természetbe, annak részeként élve boldogan megtapasztalva annak minden örömét, elkészítem a 4 évszak tipikus ételeit, amelyek segítenek a legtöbbet kihozni a mindennapjainkból.
Miről szól a tanfolyam?
Ez a tanfolyam a tavaszi étrenddel foglalkozik.
Ilyenkor feladatunk a télen felhalmozódott salakanyagoktól megszabadulni. Télen a melegítő hatás eléréséért több olajjal, sóval készítjük az ételeinket, többször fogyasztunk sütőben sült, kuktában, nehéz vastag falú edényben főtt finomságokat.
Tavasszal nincs szükségünk melegítő hatásra, hiszen folyamatosan emelkedik a hőmérséklet, a napsütéses órák számát követve. Egyre kevesebb ruhát viselünk, szabadabban szeretnénk érezni magunkat. Ezért a télen megszerzett súlyfeleslegtől jó lesz megszabadulni.
A felesleges salakanyagokban, a test üregeiben (tüdő léghólyag, vese, máj, epe, hólyag, tápcsatorna stb.) kórokozó baktériumok, vírusok, gombák, bennünk élősködő egyéb paraziták élnek. Ezektől a lakótársainktól érdemes megszabadulni. A feleslegesen bevitt tápanyagainkat élik fel és „átveszik a hatalmat” mert elszaporodnak. Ők diktálják, hogy miket fogyasszunk, befolyásolva ételválasztási döntéseinket. Ilyenkor rögzülnek be a rossz étkezési szokásaink. Ennek elkerüléséért feltétlen javasolt új étkezési szokásokat kialakítani.
Az új egészséget garantáló szokások kialakításához ad segítséget ez a Tavaszi online tanfolyam. Amikor van ismeretünk arról, hogy mi a legmegfelelőbb a szervezetünk számára, akor ezeket az ételeket fogyasztva kiürülnek szervezetünkből ezek a lerakódások. Eltávoznak a befolyásolást okozó bennünk lakó baktériumok, vírusok és más paraziták. Ezután már nem lesz sóvárgásunk megbetegítő ételekre. Néhány hét alatt ez a változás megtörténik egyéntől, testi állapottól függően.
Milyen eredményeket érhetsz el a tanfolyammal?
A tanfolyami menü eredményeképpen megszabadulunk a lerakódott salakanyagoktól. Emellett azonban további számos kedvező hatást megtapasztalhatunk egyéni egészségi állapotunktól függően:
- a modern ételek fogyasztása miatti megszűnhet a savas állapot és beállhat az egészséges enyhén lúgos PH vér minőség. Ami szorosan összefügg a jó minőségű étkezésből adódó anyagcserével,
- mélyebb alvás, belső nyugalom, több energia és kevesebb alvás igény,
- megszépülhet a bőr (a kisfokú narancsbőr teljesen eltűnik),
- beállhat a normális vérnyomás,
- a kisfokú visszér eltűnhet a nagyobbak mérséklődhetnek,
- a vizesedés megszűnhet,
- a hasnyálmirigy és más gyulladásos panaszok megszűnhetnek vagy mérséklődnek,
- a reflux megszűnhet,
- kitisztulhat a nyirokrendszer, ami által be tudja tölteni a védőszerepét, és megtud védeni minket a betegségektől
- megerősödhet az immunrendszer stb.
- vidámabbak, rugalmasabbak és mozgékonyabbak lehetünk stb.
A vastagbélgyulladás és más tápcsatorna panaszok felépülésének is alapja lehet ez az étrend.
Milyen tavaszi alapanyagokat ismerhetsz meg?
A tanfolyam során számos ismert, de a konyhában ritkán használt növényt is felfogunk használni. Ezek az első kihajtó zöld leveles növények (pitypang vagy más néven gyermekláncfű, a medvehagyma, csalán, salátaboglárka stb.) hatalmas segítséget adnak a megújulásunkhoz, a méregtelenítéshez. A tavasz a máj tisztításának az időszaka, amelyben ezek a növények remekül tudnak nekünk segíteni.
Ezekből salátákat, savanyúságokat tudunk készíteni, gabona, ragu és leves ételekhez hozzáadni, pirítani, főzni, párolni vagy nyersen rászórva fogyasztani.
És természetesen helyet kapnak ilyenkor a csírák is, amelyek első osztályú kiegészítői a salátáinknak, szendvicseknek, leveseinknek és főfogásainknak.
Itt az ideje, hogy elkezd a makrobiotika tavasz tanfolyamot! Ha elvégzed, akkor reményeim szerint egy hiányállapotok nélküli, egészséges, élettel teli és aktív életet tudsz élni. 🙂
Hajrá! Eredményes megvalósítást kívánok! 🙂
Sebestyén Szilvia
Makrobiotikus táplálkozási szakértő