Egész életünk az évszakok ciklikusságában telik. A természet törvényeit tisztelve, azzal harmóniában élve az év minden időszakban kiváló közérzetünk lehet.

Azért, hogy minden évszakban élvezzük a természet változását, beleolvadva a természetbe, annak részeként élve boldogan megtapasztalva annak minden örömét, elkészítem a 4 évszak tipikus ételeit, amelyek segítenek a legtöbbet kihozni a mindennapjainkból.

Miről szól a tanfolyam?

Ez a tanfolyam a tavaszi étrenddel foglalkozik.

Ilyenkor feladatunk a télen felhalmozódott salakanyagoktól megszabadulni. Télen a melegítő hatás eléréséért több olajjal, sóval készítjük az ételeinket, többször fogyasztunk sütőben sült, kuktában, nehéz vastag falú edényben főtt finomságokat.

Tavasszal nincs szükségünk melegítő hatásra, hiszen folyamatosan emelkedik a hőmérséklet, a napsütéses órák számát követve. Egyre kevesebb ruhát viselünk, szabadabban szeretnénk érezni magunkat. Ezért a télen megszerzett súlyfeleslegtől jó lesz megszabadulni. 

A felesleges salakanyagokban, a test üregeiben (tüdő léghólyag, vese, máj, epe, hólyag, tápcsatorna stb.) kórokozó baktériumok, vírusok, gombák, bennünk élősködő egyéb paraziták élnek. Ezektől a lakótársainktól érdemes megszabadulni. A feleslegesen bevitt tápanyagainkat élik fel és „átveszik a hatalmat” mert elszaporodnak. Ők diktálják, hogy miket fogyasszunk, befolyásolva ételválasztási döntéseinket. Ilyenkor rögzülnek be a rossz étkezési szokásaink. Ennek elkerüléséért feltétlen javasolt új étkezési szokásokat kialakítani. 

Az új egészséget garantáló szokások kialakításához ad segítséget ez a Tavaszi online tanfolyam. Amikor van ismeretünk arról, hogy mi a legmegfelelőbb a szervezetünk számára, akor ezeket az ételeket fogyasztva kiürülnek szervezetünkből ezek a lerakódások. Eltávoznak a befolyásolást okozó bennünk lakó baktériumok, vírusok és más paraziták. Ezután már nem lesz sóvárgásunk megbetegítő ételekre. Néhány hét alatt ez a változás megtörténik egyéntől, testi állapottól függően. 

Milyen eredményeket érhetsz el a tanfolyammal?

A tanfolyami menü eredményeképpen megszabadulunk a lerakódott salakanyagoktól. Emellett azonban további számos kedvező hatást megtapasztalhatunk egyéni egészségi állapotunktól függően:

  • a modern ételek fogyasztása miatti megszűnhet a savas állapot és beállhat az egészséges enyhén lúgos PH vér minőség. Ami szorosan összefügg a jó minőségű étkezésből adódó anyagcserével,
  • mélyebb alvás, belső nyugalom, több energia és kevesebb alvás igény,
  • megszépülhet a bőr (a kisfokú narancsbőr teljesen eltűnik), 
  • beállhat a normális vérnyomás, 
  • a kisfokú visszér eltűnhet a nagyobbak mérséklődhetnek, 
  • a vizesedés megszűnhet,
  • a hasnyálmirigy és más gyulladásos panaszok megszűnhetnek vagy mérséklődnek, 
  • a reflux megszűnhet,
  • kitisztulhat a nyirokrendszer, ami által be tudja tölteni a védőszerepét, és megtud védeni minket a betegségektől 
  • megerősödhet az immunrendszer stb.
  • vidámabbak, rugalmasabbak és mozgékonyabbak lehetünk stb.

A vastagbélgyulladás és más tápcsatorna panaszok felépülésének is alapja lehet ez az étrend.  

Milyen tavaszi alapanyagokat ismerhetsz meg?

A tanfolyam során számos ismert, de a konyhában ritkán használt növényt is felfogunk használni. Ezek az első kihajtó zöld leveles növények (pitypang vagy más néven gyermekláncfű, a medvehagyma, csalán, salátaboglárka stb.) hatalmas segítséget adnak a megújulásunkhoz, a méregtelenítéshez. A tavasz a máj tisztításának az időszaka, amelyben ezek a növények remekül tudnak nekünk segíteni. 

Ezekből salátákat, savanyúságokat tudunk készíteni, gabona, ragu és leves ételekhez hozzáadni, pirítani, főzni, párolni vagy nyersen rászórva fogyasztani. 

És természetesen helyet kapnak ilyenkor a csírák is, amelyek első osztályú kiegészítői a salátáinknak, szendvicseknek, leveseinknek és főfogásainknak. 

Itt az ideje, hogy elkezd a makrobiotika tavasz tanfolyamot! Ha elvégzed, akkor reményeim szerint egy hiányállapotok nélküli, egészséges, élettel teli és aktív életet tudsz élni. 🙂

Hajrá! Eredményes megvalósítást kívánok! 🙂

Sebestyén Szilvia

Makrobiotikus táplálkozási szakértő