Fogyasztási javaslat

Tej, tejtermék, tojás, szója és cukormentes.

A bulgur búzából készül, ezért gluténtartalmú. Aki allergiás a gluténra, az a bulgur helyett barna rizst, kölest vagy hajdinát használjon.

Az elkészítéséhez olyan olajat használj, amely nem vált ki allergiás reakciót.

Hozzávalók / 4 főre

BULGUR KELKÁPOSZTÁVAL ÉS SÁRGARÉPÁVAL

  • 20 dkg kerekszemű bulgur
  • 5 dl tiszta víz
  • teáskanál só
  • 10 dkg sárgarépa 3 cm-s darabokra vágva
  • 3 db kelkáposzta levél 3 cm csíkokra vágva
  • mokkáskanál olaj (szezám, napraforgó, repce – ami nem vált ki allergiás reakciót)

ÉDESBURGONYÁS FEHÉR BAB

  • 15 dkg édesburgonya 4 cm-s darabokra vágva
  • 20 dkg főtt fehér bab

ECETES PIROS RETEK UBORKA SALÁTÁVAL

  • 4 db piros hónapos retek 
  • 10 cm hosszú uborka
  • Csipet só
  • Egy mokkáskanál természetes almaecet (ne használjunk szintetikusat!) 

Elkészítés

BULGUR KELKÁPOSZTÁVAL ÉS SÁRGARÉPÁVAL

1.    A bulgurt, kelkáposztát és sárgarépát vastagtalpú edénybe teszem 5 dl vízzel, megsózom és felforralom. 

2.    Forrás után kicsire veszem a lángot és 30 percig még főzöm fedő alatt.

FEHÉRBAB FŐZÉSE

1.   8 dkg fehér babot beáztatok 8 órára. 

2.   Ezután leöntöm a vizet róla és vastagtalpú edénybe felteszem főni.

3.   Először felforralom, majd kicsire veszem a lángot és fedő alatt 40 perc alatt puhára főzöm.

4.   Ezután megsózom. A megmaradt főzőlevet felhasználhatom a főfogás (bulgur) és az édesburgonyás fehérbab főzéshez.

ÉDESBURGONYÁS FEHÉRBAB

1.   A főtt fehérbab főzőlevének egy részéhez hozzáadom az édesburgonyát és megsózom.

2.   Felforralom, majd kicsire veszem a lángot és fedő alatt 10 perc alatt puhára főzöm.

ECETES PIROSRETEK UBORKA SALÁTÁVAL

1.   Megmosom és karikára vágom a piros hónapos retket

2.   Az uborkát félbevágom, kanállal kivájom a vizes mag részét a közepéről és felszeletelem. Csipet só teszek rá és állni hagyom 10 percig. A só összepréseli a cellulóz sejteket, így sok víz jön ki az uborkából. Kezembe veszem és kinyomkodom. A cél, hogy a keletkezett felesleges sós levet eltávolítsam (kiöntöm).

3.   Ezután összekeverem a sótól kinyomkodott uborkát a felszeletelt piros hónapos retekkel és egy mokkáskanál ecettel.

Várható főzési idő

45 perc

Amíg fő a bulgur és a bab, elkészítjük a savanyú-salátát.

Mikor fogyasszuk

Ebédre

Tálalás

A tetejét díszíthetjük tavaszi zöld levéllel pl.: sárgarépa zöldjével.

Tárolás

Hűtőszekrényben 2 napig tárolhatjuk. 

Recept változatok

Sokféle bab létezik, bármelyikből elkészíthető.

Hasznos tanácsok

A gabona főzőedényünket javasolt azonnal langyos vízzel elmosni, amikor kimertük belőle a főtt bulgurt. Ha ezt elmulasztjuk, akkor rászárad a gabona maradék és fémdörzsivel, áztatással tudjuk csak elmosni. „Azonnal örömmel, később körömmel” tartja a mondás.

Ha van gluténra hiperérzékeny a családban, akkor külön edényben főzzük a bulgurt és külön edényben a gluténmentes gabonákat (köles, hajdina, kukorica, barna rizs).