Fogyasztási javaslat
Tej, tejtermék, tojás, szója és cukormentes.
A bulgur búzából készül, ezért gluténtartalmú. Aki allergiás a gluténra, az a bulgur helyett barna rizst, kölest vagy hajdinát használjon.
Az elkészítéséhez olyan olajat használj, amely nem vált ki allergiás reakciót.
Hozzávalók / 4 főre
BULGUR KELKÁPOSZTÁVAL ÉS SÁRGARÉPÁVAL
- 20 dkg kerekszemű bulgur
- 5 dl tiszta víz
- teáskanál só
- 10 dkg sárgarépa 3 cm-s darabokra vágva
- 3 db kelkáposzta levél 3 cm csíkokra vágva
- mokkáskanál olaj (szezám, napraforgó, repce – ami nem vált ki allergiás reakciót)
- só
ÉDESBURGONYÁS FEHÉR BAB
- 15 dkg édesburgonya 4 cm-s darabokra vágva
- 20 dkg főtt fehér bab
- só
ECETES PIROS RETEK UBORKA SALÁTÁVAL
- 4 db piros hónapos retek
- 10 cm hosszú uborka
- Csipet só
- Egy mokkáskanál természetes almaecet (ne használjunk szintetikusat!)
Elkészítés
BULGUR KELKÁPOSZTÁVAL ÉS SÁRGARÉPÁVAL
1. A bulgurt, kelkáposztát és sárgarépát vastagtalpú edénybe teszem 5 dl vízzel, megsózom és felforralom.
2. Forrás után kicsire veszem a lángot és 30 percig még főzöm fedő alatt.
FEHÉRBAB FŐZÉSE
1. 8 dkg fehér babot beáztatok 8 órára.
2. Ezután leöntöm a vizet róla és vastagtalpú edénybe felteszem főni.
3. Először felforralom, majd kicsire veszem a lángot és fedő alatt 40 perc alatt puhára főzöm.
4. Ezután megsózom. A megmaradt főzőlevet felhasználhatom a főfogás (bulgur) és az édesburgonyás fehérbab főzéshez.
ÉDESBURGONYÁS FEHÉRBAB
1. A főtt fehérbab főzőlevének egy részéhez hozzáadom az édesburgonyát és megsózom.
2. Felforralom, majd kicsire veszem a lángot és fedő alatt 10 perc alatt puhára főzöm.
ECETES PIROSRETEK UBORKA SALÁTÁVAL
1. Megmosom és karikára vágom a piros hónapos retket
2. Az uborkát félbevágom, kanállal kivájom a vizes mag részét a közepéről és felszeletelem. Csipet só teszek rá és állni hagyom 10 percig. A só összepréseli a cellulóz sejteket, így sok víz jön ki az uborkából. Kezembe veszem és kinyomkodom. A cél, hogy a keletkezett felesleges sós levet eltávolítsam (kiöntöm).
3. Ezután összekeverem a sótól kinyomkodott uborkát a felszeletelt piros hónapos retekkel és egy mokkáskanál ecettel.
Várható főzési idő
45 perc
Amíg fő a bulgur és a bab, elkészítjük a savanyú-salátát.
Mikor fogyasszuk
Ebédre
Tálalás
A tetejét díszíthetjük tavaszi zöld levéllel pl.: sárgarépa zöldjével.
Tárolás
Hűtőszekrényben 2 napig tárolhatjuk.
Recept változatok
Sokféle bab létezik, bármelyikből elkészíthető.
Hasznos tanácsok
A gabona főzőedényünket javasolt azonnal langyos vízzel elmosni, amikor kimertük belőle a főtt bulgurt. Ha ezt elmulasztjuk, akkor rászárad a gabona maradék és fémdörzsivel, áztatással tudjuk csak elmosni. „Azonnal örömmel, később körömmel” tartja a mondás.
Ha van gluténra hiperérzékeny a családban, akkor külön edényben főzzük a bulgurt és külön edényben a gluténmentes gabonákat (köles, hajdina, kukorica, barna rizs).