Fogyasztási javaslat

Glutén, tej, tejtermék, tojás, szója és cukormentes.

Az elkészítéséhez olyan olajat használj, amely nem vált ki allergiás reakciót.

Hozzávalók / 4 főre 

Csicseriborsó fasírt (24 db fasírthoz – 1 fő részére 6 db fasírt)

  • 20 dkg főtt csicseriborsó (lehet kapni főtt csicseriborsó konzervet, ami tartósítószer nélküli)
  • 15 dkg hajdinaliszt 
  • 10 dkg reszelt sárgarépa
  • 10 dkg apró kockára vágott vöröshagyma
  • 1 teáskanál só
  • 1 mokkáskanál őrölt kömény

PETREZSELYMES-SÁRGARÉPA ZÖLDES KÖLES 

  • 15 dkg köles
  • 0,5 l tiszta víz
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 csokor sárgarépa zöldje
  • 1 mokkáskanál olaj (olyat használj, ami nem vált ki allergiás reakciót)
  • 1 teáskanál só, ízlés szerint

BLANSÍROZOTT KARFIOL ÉS BROKKOLI

  • 8 db karfiol rózsa
  • 8 db brokkoli rózsa
  • 0,5 liter víz
  • 1 teáskanál só, ízlés szerint

CITROMOS MUNGÓBAB CSÍRA SALÁTA

  • 15 dkg mungóbab csíra
  • 1 db citrom
  • 3 dl víz
  • csipet só

Elkészítés

CSICSERIBORSÓ FASÍRT

1.   A főtt csicseriborsót mixerrel törjük darabosra.

2.   Adjuk hozzá a hajdinalisztet, reszelt sárgarépát, kiskockára vágott vöröshagymát, sót és a mokkáskanál őrölt köményt. Egyenletesen keverjük össze.

3.   Formázzunk 5 cm átmérőjű 1,5 cm vastagságú kör alakú fasírtokat és tegyük bevizezett tálcára (nem fog ráragadni a bevizezett tálcára).

4.   A megformázott fasírtokat alulról vegyük fel villával és tegyük bele az 5 cm mély forró olajba. Ügyeljünk arra, hogy ne legyen hideg az olaj, mert akkor széteshet a fasírt és megszívja magát olajjal. A túl forró olajban viszont a széle túlsül és belül nyers lesz. Az optimális olaj hőmérsékletet úgy tudjuk ellenőrizni, hogy függőlegesen fapálcikát teszünk az olajba és amikor alulról gyöngyözni kezd az olaj, akkor már elegendő forró a hőmérséklete a sütéshez. Tegyük bele a megfelelő hőmérsékletű olajba a fasírtokat, lábos méretétől függően 5-6 db-ot egy időpontban. Így egyszerre sül ki az összes. Fordítsuk meg, hogy a másik fele is süljön meg. Arany barna színű lesz mind a két fele. 

5.   Amikor kisült tegyük rácsos tálcára, hogy a felesleges olaj lecsöpögjön.

PETREZSELYMES-SÁRGARÉPA ZÖLDES KÖLES 

1.   A kölest megmosom. Majd egy vastagtalpú edényben a tiszta vízzel, és a sóval felteszem főni fedő alatt.

2.   Amikor forr, kicsire veszem a lángot és 20 percig főzöm, majd kikapcsolom a gázt. A fedőt még néhány percig hagyjuk rajta. 

3.   Ezután keverjük össze.

4.   Apróra darabolom a petrezselymet, a sárgarépa zöldjét és serpenyőben mokkáskanál olajon csipet sóval pirítom néhány percig, majd összekeverem a kölessel.

BLANSÍROZOTT KARFIOL ÉS BROKKOLI

1.   Felforralom a vizet és a karfiol rózsákat 3 percre beleteszem majd kiveszem egy tálba.

2.   Ezután a forrásban lévő vízbe beleteszem a brokkolit 3 percre, majd kiveszem és a blansírozott karfiol mellé teszem egy tálba.

CITROMOS MUNGÓBAB CSÍRA SALÁTA

1.   A 3 dl vizet felforralom a csipet sóval és beleteszem a vékony szeletekre vágott citromot és a mungóbab csírát.

2.   Hamarosan 2-3 perc múlva elzárom a gázt, és el is készült a saláta.

Várható főzési idő

50 perc

Amíg a köles megfő el tudjuk készíteni a salátát és a fasírt alapanyagát.

A 24 db fasírt kisütése 28-30 perc, ha 6 db-ot teszünk egyszerre a forró olajba.  

Mikor fogyasszuk

Ebédre

Tálalás

Szép színes ez az ebéd. Elrendezve a tányéron tálaljuk a fasírtot, a blansírozott zöldségeket és a petrezselymes-sárgarépa zöldes kölest a csíra salátával.

Tárolás

Az egész étel minden része 3 napig hűtőszekrényben tárolható. A blansírozott zöldségek esetén azonban javasolt csak annyit készíteni, amennyit egy nap alatt el tudunk fogyasztani. Frissen a legfinomabbak.

Hűtőszekrényben lehet kisütve 3 napig tárolni a fasírtokat. Szintén ennyi ideig lehet tárolni a nyers fasírt masszát a hűtőszekrényben jól lehűtve de nem fagyasztva.

Recept változatok

A főtt csicseriborsó helyett főtt lencsét vagy főtt babot használhatunk, és ennek megfelelően lencse vagy bab fasírtunk lesz.

Hasznos tanácsok

A főzéshez különböző praktikus tanácsok megadása

Javasolt az olaj sütéshez fröccsenés gátló hálót használni, megelőzve a forró olaj kifröccsenését a falra, ruhára és a bőrünkre. Amikor víztartalmú anyag vagy víz kerül a forró olajba, akkor ez előfordulhat. Előzzük meg ezzel az esetleges baleseteket. 

Gyermek olaj történő sütéskor a konyhában ne tartózkodjon! Főleg, ha nyeles serpenyőben sütünk. A gyerek belekapaszkodhat kíváncsian, hogy mi van benne és leöntheti magát a forró olajjal. Ha nyeles edényben bármit főzünk és gyermek van a közelben, akkor mindig a nyelét fordítsuk befelé a tűzhely tetejére. Így a kíváncsi gyermek kezek nem tudják elérni.

Az olaj hőmérsékletének ellenőrzésére fapálcikát vagy hurkapálcikát használjunk. Gyakran láttam, hogy vizes kézzel néhány csepp vizet spriccelnek a forró olajba. Még a mennyezetre is ki tud fröccsenni a forró olaj. Jobb, amikor a fapálcikát függőlegesen a forró olajba tesszük és alulról felfelé látjuk a gyöngyözését az olajnak. Amikor nem gyöngyözik akkor még hideg a hőmérséklete a sütéshez. Ha nagyon gyöngyözik, akkor már túl meleg lehet az olaj. Ilyenkor kapcsoljuk ki a gázt, amíg visszahűl a normális hőmérsékletre.

Ha sok fasírtot teszek az olajba az lehűti a sütő olajat és ilyenkor előfordulhat, hogy szétesik a fasírtunk, vagy megszívja magát olajjal. Ez nem jó minőségű fasírtot eredményez. 

Az optimális fasírtunknak van kérge, ami nem engedi, hogy a forró olaj bejusson a fasírt közepébe. Kellemes ropogós kérgű fasírtot lecsepegtetjük a rácson, hogy az olajnak legyen lehetősége lefolyni a fasírtról.

Amikor csak tálcára teszem, ami alá szalvétát teszek, arra folyik le az olaj és a szalvéta lesz olajos. Továbbá a maradék olaj benne marad a fasírtba.

Jobb, ha rácsra tesszük, ami alá be tud folyni az olaj. Így nem érintkezik az étellel, és nem szívja fel a fasírt, ha abban áll.

A napraforgóolajat, amiben sütjük a fasírtot 4 alkalommal felhasználhatjuk, ha ügyesen sütünk és nem égettük meg az olajunkat. Szűrjük át sűrű szövésű, erre az alkalomra készített hosszú nyelű szűrővel.

Sütés közben a fasírtról leesett morzsalékoktól is tisztítsuk ezzel az eszközzel folyamatosan az olajat. 

Az eszközök tisztításához javaslat

Konyhai papírtörlővel letörölhetjük a tálcát, a rácsot, a fasírt kiszedőt, az olaj tisztításra használt szűrőt. Ezután szódás szivaccsal át tudjuk törölni és vízzel leöblíteni. Szépen letisztítja az olajat a szóda.