Fogyasztási javaslat
Tej, tejtermék, tojás, szója és cukormentes.
Az árpa és a búza gluténtartalmú, éppen ezért, aki allergiás a gluténra, az barna rizst, kölest vagy hajdinát főzzön az árpa és a búza helyett.
Az elkészítéséhez olyan olajat használj, amely nem vált ki allergiás reakciót.
Amennyiben nem szeretnél/tudsz pitypangot használni, helyettesítheted azt fejes salátával.
Hozzávalók / 4 főre
CSALÁNOS ÁRPÁS BÚZA KÖRETTEL
- 10 dkg árpa
- 10 dkg búza
- 5 dl víz
- teáskanál só
- 1 csokor csalán
- mokkáskanál olaj (szezám, napraforgó, repce – ami nem vált ki allergiás reakciót)
- só
CSICSERIBORSÓ PITYPANGGAL
- 15 dkg csicseriborsó
- 1 db babérlevél
- 8 dl víz
- 5-6 db egész pitypang (gyökértől a levelekig ) – lemosva a homoktól
- só
PIROSRETEK-SÁRGARÉPA SAVANYÚVAL
- 4 db piros hónapos retek reszelve
- 10 cm hosszú sárgarépa reszelve
- Csipet só
Elkészítés
CSALÁNOS ÁRPÁS BÚZA KÖRETTEL
1. Az árpát és a búzát vastagtalpú edénybe teszem, háromszor meleg vizet teszek rá és átmosom, majd kiöntöm a mosóvizet.
2. Amikor tiszta a víz, akkor 5 dl tiszta vizet hozzáadok és egy mokkáskanál sóval felforralom.
3. Amikor felforr a víz, kicsire veszem a lángot és fedő alatt még 35 percig tovább főzöm (puhára).
4. Egy csokor csalánt nejlonzacskóba teszek és vizet adok hozzá majd bekötöm a zacskó végét. Gyurmázom, rázogatom, majd kiveszem a zacskóból a csalánt. Ezután már nem fog csípni a levele.
5. Apróra darabolom a csalánt és egy mokkáskanál olajon megpirítom, majd ezután belekeverem a megpuhult búzát és árpát.
CSICSERIBORSÓ PITYPANGGAL
1. Megmosom a csicseriborsót majd kuktába teszem a babérlevéllel.
2. Felforralom, amit a kukta szelepe sípolással jelezni fog.
3. Ezután kicsire veszem a lángot, és 50 percig főzöm a csicseriborsót (amig megpuhul).
4. Amikor kihűlt kinyitom a kuktafedőt és sót teszek a csicseriborsóra, ami beszívja a só ízét.
5. Beleteszem a lemosott pitypangot a kuktába és együtt főzöm a csicseriborsóval még 5 percig.
PIROSRETEK-SÁRGARÉPA SAVANYÚVAL
1. A reszelt piros retket a reszelt sárgarépával összekeverem és egy csipet sót adok hozzá.
Várható főzési idő
45 perc
Mikor fogyasszuk
Ebédre
Tálalás
A tetejét díszíthetjük tavaszi zöld levéllel pl.: pitypang zöld levelével, petrzselyemmel, újhagymával stb.
Tárolás
Hűtőszekrényben 2 napig tárolhatjuk.
Recept változatok
Csicseriborsó helyett lehet babfélét is főzhetünk. A gluténmentes variációban barna rizst és kölest is lehet használni.
Hasznos tanácsok
Az eszközök tisztításához javaslat
A gabona főzőedényünket javasolt azonnal langyos vízzel elmosni, amikor kimertük belőle a főtt gabonát. Ha ezt elmulasztjuk, akkor rászárad a gabona maradék és fémdörzsivel, áztatással tudjuk csak elmosni. „Azonnal örömmel, később körömmel” tartja a mondás.
Ha van gluténra hiperérzékeny a családban, akkor külön edényben főzzük a gluténtartalmú (bulgur, búza, árpa) és külön edényben a gluténmentes gabonákat (kukorica, hajdina, barna rizs, köles).