Fogyasztási javaslat

Tej, tejtermék, tojás, szója és cukormentes.

Az árpa és a búza gluténtartalmú, éppen ezért, aki allergiás a gluténra, az barna rizst, kölest vagy hajdinát főzzön az árpa és a búza helyett.

Az elkészítéséhez olyan olajat használj, amely nem vált ki allergiás reakciót.

Amennyiben nem szeretnél/tudsz pitypangot használni, helyettesítheted azt fejes salátával.

Hozzávalók / 4 főre

CSALÁNOS ÁRPÁS BÚZA KÖRETTEL

  • 10 dkg árpa
  • 10 dkg búza
  • 5 dl víz
  • teáskanál só
  • 1 csokor csalán
  • mokkáskanál olaj (szezám, napraforgó, repce – ami nem vált ki allergiás reakciót)

CSICSERIBORSÓ PITYPANGGAL

  • 15 dkg csicseriborsó
  • 1 db babérlevél
  • 8 dl víz
  • 5-6 db egész pitypang (gyökértől a levelekig ) – lemosva a homoktól

PIROSRETEK-SÁRGARÉPA SAVANYÚVAL

  • 4 db piros hónapos retek reszelve
  • 10 cm hosszú sárgarépa reszelve
  • Csipet só

Elkészítés

CSALÁNOS ÁRPÁS BÚZA KÖRETTEL

1.   Az árpát és a búzát vastagtalpú edénybe teszem, háromszor meleg vizet teszek rá és átmosom, majd kiöntöm a mosóvizet. 

2.   Amikor tiszta a víz, akkor 5 dl tiszta vizet hozzáadok és egy mokkáskanál sóval felforralom.

3.   Amikor felforr a víz, kicsire veszem a lángot és fedő alatt még 35 percig tovább főzöm (puhára).

4.   Egy csokor csalánt nejlonzacskóba teszek és vizet adok hozzá majd bekötöm a zacskó végét. Gyurmázom, rázogatom, majd kiveszem a zacskóból a csalánt. Ezután már nem fog csípni a levele. 

5.   Apróra darabolom a csalánt és egy mokkáskanál olajon megpirítom, majd ezután belekeverem a megpuhult búzát és árpát.

CSICSERIBORSÓ PITYPANGGAL

1.   Megmosom a csicseriborsót majd kuktába teszem a babérlevéllel.

2.   Felforralom, amit a kukta szelepe sípolással jelezni fog.

3.   Ezután kicsire veszem a lángot, és 50 percig főzöm a csicseriborsót (amig megpuhul).

4.   Amikor kihűlt kinyitom a kuktafedőt és sót teszek a csicseriborsóra, ami beszívja a só ízét.

5.   Beleteszem a lemosott pitypangot a kuktába és együtt főzöm a csicseriborsóval még 5 percig.

PIROSRETEK-SÁRGARÉPA SAVANYÚVAL

1.   A reszelt piros retket a reszelt sárgarépával összekeverem és egy csipet sót adok hozzá.

Várható főzési idő

45 perc

Mikor fogyasszuk

Ebédre

Tálalás

A tetejét díszíthetjük tavaszi zöld levéllel pl.: pitypang zöld levelével, petrzselyemmel, újhagymával stb.

Tárolás

Hűtőszekrényben 2 napig tárolhatjuk.

Recept változatok

Csicseriborsó helyett lehet babfélét is főzhetünk. A gluténmentes variációban barna rizst és kölest is lehet használni.

Hasznos tanácsok

Az eszközök tisztításához javaslat

A gabona főzőedényünket javasolt azonnal langyos vízzel elmosni, amikor kimertük belőle a főtt gabonát. Ha ezt elmulasztjuk, akkor rászárad a gabona maradék és fémdörzsivel, áztatással tudjuk csak elmosni. „Azonnal örömmel, később körömmel” tartja a mondás.

Ha van gluténra hiperérzékeny a családban, akkor külön edényben főzzük a gluténtartalmú (bulgur, búza, árpa) és külön edényben a gluténmentes gabonákat (kukorica, hajdina, barna rizs, köles).