Fogyasztási javaslat
Glutén, tej, tejtermék, tojás, szója és cukormentes.
A szendvics készítéséhez olyan olajat használj, amelyre nincs allergiás reakciód.
Hozzávalók / 2 főre
- 1 db babérlevél
- 5 dl tiszta víz
- 1 evőkanál olaj (szezám, napraforgó, olíva, repce – ami nem vált ki allergiás reakciót)
- 2 gerezd fokhagyma reszelve vagy átpréselve
- 20 dkg édesburgonya
- 1 mokkáskanál só
- 8 dkg fehérbab
- 2 db újhagyma
- 4 db piros hónapos retek
Elkészítés
FEHÉRBABKRÉM
1. A kiválogatott és megmosott fehérbabot előző este beáztatom vagy 3-4 órán át áztatom.
2. Ezután vastag talpú edénybe vagy kuktába teszem a babérlevéllel, az édesburgonyával és a vízzel együtt.
3. Lefedem az edényt és felforralom a vizet.
4. Amikor felforrt akkor kicsire veszem a lángot és 40 percig gyenge lángon puhára főzöm keverés nélkül.
5. Ezután kiveszem a babérlevelet és hozzáadom a sót. Meg várjuk, amíg beszívja a sós ízt (legalább öt perc).
6. Mixer gépbe teszem a főtt sós fehérbabot, a nyers reszelt fokhagymát és az olajat. Botmixerrel is lehet pépesíteni.
SZENDVÍCS DÍSZ
1. Az újhagymát megmosom, a gyökerét levágom és vékonyan felszeletelem, majd a szendvicsre szórom.
2. A piros hónapos retket megmosom és vékonyan felszeletelem, majd a szendvics tetejére teszem.
Várható elkészítési idő
50 perc
Ha van már főtt fehérbab akkor 10 perc alatt elkészül a fehérbabkrém, mert az édesburgonya hamar megpuhul.
Mikor fogyasszuk
Reggelire
Tálalás
Vékony szeletekre, karikára vágott újhagymával és piros retekkel díszítem a tetejét.
Tárolás
Az elkészült bab krémet tegyük dobozba és 2 napig hűtőszekrényben tudjuk tárolni. Hamar megromlik, ha kint hagyjuk a meleg konyhában, mert tömény fehérjetartalmú és ezért könnyen bomlik. Nincs benne semmilyen tartósítószer.
Recept változatok
Lehet a fehérbab helyett más babféléket használni. Ízesíthetjük pl. vöröshagymával, újhagymával vagy póréhagymával is. Lehet kedvelt fűszereket is használni egyéni ízlés szerint.
Hasznos tanácsok
Lehet vásárolni főtt fehérbab konzervet, ami tartósítószert nem tartalmaz.
Ha saját magunk főzzük meg a babot, akkor a főzéshez használjunk babérlevelet, hogy megpuhuljon és ne okozzon gázképződést.
Fontos, hogy amikor megpuhult a fehérbab azután tegyük hozzá a sót. A sós vízben nem tud puhára főni a hüvelyes, a héj része kemény marad, ami fogyasztáskor panaszt okozhat (pl. kellemetlen puffadást). Ezért feltétlen inkább főzzük túl, nagyon puhára a babot.
Amikor elkészül a szendvicskrémünk azonnal tegyük hűtőszekrénybe.
Fogyasztáskor frissen kenjük rá a kenyerünkre. Előre elkészítve úgy, hogy rákenjük a kenyérre és később fogyasztjuk el, nem javasolt, mert elázik a kenyerünk.
Éppen ezért uzsonnára, 10 óraira külön kis dobozba szállítsuk hűtve, és fogyasztáskor kenjük csak a kenyérre.
Javasolt a mixert, keverő eszközöket azonnal elmosni, mert hamar romlanak a fehérje tartalmú alapanyagok. Később a nem megfelelő mosogatáskor az eszközökön lévő maradék az ételbe kerülve azt könnyen „beindíthatja” és emiatt megromlhat.