Fogyasztási javaslat
Glutén, tej, tejtermék, tojás, szója és cukormentes.
Hozzávalók / 4 főre
EPER PUDING MANDULA SZELETEKKEL
- 40 dkg megmosott, felkockázott eper
- 2dl alma lé (lehet saját magunknak készíteni vagy vásárolni is 100%-os alma levet)
- csipet só
- 5 dkg rizs liszt
- 3 dkg mandula szelet
Elkészítés
1. Felforralom az alma levet egy csipet sóval.
2. Beleteszem az epret a forrásban lévő alma levébe, ami néhány perc múlva megfő.
3. Ezután mixerrel simára keverem az almalevet és a kicsit megfőtt epert.
4. Ezután folyamatos keveréssel hozzá adom a rizslisztet, ami besűrít. Majd még további 3-4 percig gyengéden főzöm, amíg besűrűsödik.
5. Tálaláskor a boltban vásárolt mandulaszeletet csak szórja a tetejére.
Várható főzési idő
20 perc.
Mikor fogyasszuk
Ebédre, délutáni uzsonnára vagy vacsorára fogyasszuk ezt a desszertet.
Lehet melegen és szobahőmérsékleten egyaránt fogyasztani. Aki fázik, annak jól jöhet a felmelegített desszert krém.
Tálalás
Különféle desszertekhez is tudjuk adni az így készült krémeket öntetként. Például piskótára, főtt tésztára, amit pirított magvakkal szórunk, de lehet gyümölcs rizs tetejére csurgatni, lehet palacsintába tenni és a tetejére öntetként is használni.
A citromfű vagy menta levél szépen díszíti ezt a desszert fajtát. A gyümölcskrém öntetként is és magában is egyaránt fogyasztható.
Lehet vásárolni rizstejszínt is. A gabona tejszín használata ünnepivé teszi ezt a desszertet.
Gyümölcsleves alapnak is remek. Adhatunk hozzá alma levet és már tehetjük is hozzá a gyümölcsöket vegyesen vagy fajtánként. Lehet nyersen is nyáron a forróságban fogyasztani.
Gyümölcstorták tetejére is lehet önteni díszítésnek vagy a torta felvágása után.
Néhány szem friss eper maradjon meg a desszert készítésekor, mert a tetejét ezzel szépen lehet díszíteni.
Tárolás
Egyszerre több adagot is készíthetünk és hűtőszekrényben lefedve 3-4 napig tárolhatjuk.
Aki nem szereti hidegen az eperkrémet, az fel is tudja újra melegíteni fogyasztás előtt.
Recept változatok
Ugyan így készíthető el a málna, a szilva, a barack, a ringló és a ribizlikrém is.
Az eper és a málna nyersen mutat jól a gyümölcsrizs tetején. Tavasztól jön még a cseresznye, a meggy azután pedig a nyár gyümölcsei a sárga és őszi barack, ribizlik, almák, körték, szilva félék, ringló stb., amelyeket szintén fel lehet használni.
A kertekben növő rebarbara és köszméte (egres) szintén hozzáadható ehhez az édes-savanyú almaleves alaphoz. Szintén alma levébe főzzük meg, tehetünk hozzá kicsi juharszirupot ha nagyon savanyú.
Hasznos tanácsok
Lehet nagyobb mennyiséget is készíteni, hogy több napig legyen jó minőségű desszertünk.
Amikor elkészült és forró állapotban van, akkor tiszta (hőkezelt, csírátlanított) befőttes üvegekbe tehetjük, és hűvös helyen tárolhatjuk még egy hétig.