Fogyasztási javaslat

Glutén, tej, tejtermék, tojás, szója és cukormentes. 

Az elkészítéséhez olyan olajat és olajos magvakat használj, amely nem vált ki allergiás reakciót.

Hozzávalók / 1 db 40 dkg súlyú kenyérhez 

  • 15 evőkanál rizsliszt
  • 3 evőkanál kukoricaliszt
  • 3 evőkanál sárgaborsó liszt (kávédarálóban lisztté lehet őrölni)
  • 1 kicsi mokkáskanál tengeri só
  • ½ kávéskanál őrölt kömény
  • 1 evőkanál kukoricakeményítő
  • 1 teáskanál szódabikarbóna 
  • 3 evőkanál útifűmaghéj őrlemény
  • 1 evőkanál szezámmag a tetejére szórva mielőtt a sütőbe teszem
  • 3 evőkanál hidegen sajtolt szezám, napraforgó vagy olivaolaj
  • 4 dl víz, ha kicsit többet igényel, óvatosan tegyél még hozzá 1 dl-t

Elkészítés

Külön összekeverem a száraz alapanyagokat és úgy adom hozzá a folyékony alapanyagokat.

Száraz alapanyagok: 

  • 15 evőkanál rizsliszt
  • 3 evőkanál kukoricaliszt
  • 3 evőkanál sárgaborsó liszt (kávédarálóban lisztté lehet őrölni)
  • 1 kicsi mokkáskanál tengeri só
  • ½ kávéskanál őrölt kömény
  • 1 evőkanál kukoricakeményítő
  • 1 teáskanál szódabikarbóna 
  • 3 evőkanál útifűmaghéj őrlemény

Folyékony alapanyagok:

  • 3 evőkanál hidegen sajtolt szezám, napraforgó vagy olivaolaj
  • 4 dl  víz, ha kicsit többet igényel, óvatosan tegyél még hozzá 1 dl-t

180 fokos előmelegített sütőben sütöm 40 percig.

Várható elkészítési idő

40 perc 

Mikor fogyasszuk

Szendvicsek elkészítéséhez. Továbbá, amikor átállunk a gluténmentes étrendre, akkor jó kapaszkodó ennek a kenyérnek a fogyasztása, hogy ne érezzük magunkat éhesnek.

Tálalás

Sokféle szendvicskrémet kenhetünk a kenyérre és díszíthetem tavasszal csírákkal.

A szendvicskrémes kenyér tetejére szórhatok pirított olajos magvakat (napraforgó, tökmag, mandula, szezámmag – egyéni érzékenységnek megfelelően) és tehetek sokféle variációban változatosan uborkát, piros hónapos retket, sörretket, jégcsapretket, rukkolát, madársalátát, lilahagymát, petrezselymet stb.

Tárolás

Egy hétig hűtőszekrényben tárolható 

Recept változatok

A kukoricaliszt helyett lehet köles lisztet használni. 

Hasznos tanácsok

A megsütött kenyeret mélyhűtőben is tárolhatom 2 hétig. Felhasználás előtt este vegyük ki a mélyhűtőből, reggelre amikor fogyasztani szeretnénk felenged és fogyasztható.