Fogyasztási javaslat
Glutén, tej, tejtermék, tojás, szója és cukormentes.
Az elkészítéséhez olyan olajat használj, amely nem vált ki allergiás reakciót.
Akiknek reflux panasza van, gyömbér nélkül készítse és fogyassza el ezt a levest! A gyömbér láz, reflux és 2 éves kor alatt nem ajánlott.
Télen több olajjal, sóval, nehezebb ételekkel melegítő hatást érünk el. Tavasszal szeretnénk ezek lerakódásaitól megszabadulni. A gyömbér segít fellazítani a lerakódásokat és kivezetni a szervezetből.
Hozzávalók / 4 főre
- 4 db vöröshagyma kis kockákra vágva
- 1,2 l víz
- 2 gerezd fokhagyma átnyomva
- 1 mokkáskanál olaj (napraforgó, szezám stb. – ami nem vált ki allergiás reakciót)
- amikor elkészült a forró levesbe 1 evőkanál frissen reszelt gyömbér leve
- 1 teáskanál só vagy ízlés szerint
- 1 csokor petrezselyem tálaláskor a leves tetejére szórva (apróra darabolva)
Elkészítés
1. Daraboljuk fel a vöröshagymát.
2. Tegyük edénybe a kockára vágott vöröshagymát és pirítsuk üvegesre mokkáskanál olajon és sózva.
3. Ezután adjuk hozzá az átpréselt fokhagymákat, és a többi zöldséget.
4. Folyamatos keveréssel 3 percig együtt pirítjuk, majd hozzáadjuk a vizet és puhára főzzük (15 perc).
5. Mixerrel simára keverjük, ezután még egyszer forraljuk fel. Így elkészült a leves.
6. Kb. egy 5 cm-s méretű gyömbért egy kislyukú reszelőn reszeljük finomra, vegyük a tenyerünkbe és csavarjuk bele az elkészült levesbe.
7. Daraboljuk apróra a petrezselymet és tegyük a forró leves tetejére tálaláskor.
Várható főzési idő
30 perc
Mikor fogyasszuk
Ebédre fogyasztjuk.
Tálalás
Tálaláskor a tetejére lehet apróra darabolt petrezselyemet, újhagymát vagy póréhagymát is szórni.
Tárolás
Hűtőszekrényben 2 napig tárolhatjuk.
Recept változatok
Többféle káposztával lehet felhasználni az elkészítéshez: kelkáposzta, kínai kel, fejes káposzta.
Hasznos tanácsok
Még egyszer: a gyömbér láz, reflux és 2 éves kor alatt nem ajánlott!