Fogyasztási javaslat
Glutén, tej, tejtermék, tojás, szója és cukormentes.
Az elkészítéséhez olyan olajat használj, amely nem vált ki allergiás reakciót.
Hozzávalók / 4 főre
HAMIS TÚRÓGOMBOC – KÖLES GOMBÓC
- 20 dkg köles
- 4 dl tiszta víz
- csipet só
- 1 citrom leve
- 1 teáskanál friss citrom reszelt héja
- 1 db 5 cm-s vanília rúd
- 2 dl rizsszirup vagy juharszirup édesítésnek
PRÉZLI KUKORICADARÁBÓL
- 30 dkg kukoricadara
- 1 dl olaj (napraforgó, szezám, repce, oliva – ami nem vált ki allergiás reakciót)
- csipet só
ÉDES-SAVANYÚ RIZSTEJFÖL
- 20 dkg rizsliszt
- 5 dl tiszta víz
- csipet só
- 1 citrom leve
- 1 teáskanál friss citrom reszelt héja
- 1 db 5 cm-s vanília rúd
- 2 dl rizsszirup vagy juharszirup édesítésnek
Elkészítés
HAMIS TÚRÓGOMBOC – KÖLES GOMBÓC
1. A kölest vízben egy csipet sóval és a vanília rúddal megfőzöm fedő alatt keverés nélkül.
2. Hozzáadom a citrom levét, reszelt héját és az édesítőt.
3. Félre teszem, hogy kihűljön és megdermedjen (megszilárduljon).
PRÉZLI KUKORICADARÁBÓL
1. Serpenyőbe teszem az olajat kicsit hevítem.
2. Ezután folyamatos keveréssel beleöntöm a kukoricadarát és pirítom. Óvatosan, hogy ne égjen le. Néhány perc múlva elkészül.
ÉDES-SAVANYÚ RIZSTEJFÖL
1. Vastagtalpú edénybe teszek vizet egy csipet sóval, a vanília rúddal, és meggyújtom a gázt.
2. Folyamatos keveréssel hozzáadom a rizslisztet, hogy csomómentes legyen.
3. Főzöm folyamatos keveréssel, amíg besűrűsödik (kb. 10 perc).
4. Ezután hozzáadom a citrom levét, a reszelt héját, az édesítőt és még együtt néhány percig főzöm.
A megszilárdult édes-savanyú vaníliás ízű kölesből nedves kézzel gombócokat formázunk és a pirított kukoricadarába forgatjuk.
Várható főzési idő
40 perc az összes elkészítési ideje.
Mikor fogyasszuk
Ebédre, délutáni uzsonnára vagy vacsorára fogyasszuk ezt a desszertet. Lehet melegen és szobahőmérsékleten egyaránt fogyasztani.
Tálalás
Kompótos tálkában tálaljuk, és a desszert tetejére ráöntjük az édes-savanyú rizstejfölt. A tetejét menta vagy citromfű levéllel díszíthetjük.
Tárolás
Egyszerre több adagot is készíthetünk és hűtőszekrényben lefedve 3-4 napig tárolhatjuk.
Recept változatok
Kukoricadarával is lehet helyettesíteni a köles gombóc alapanyagát.
Hasznos tanácsok
Lehet nagyobb mennyiséget is készíteni, hogy több napig legyen jó minőségű desszertünk.