Fogyasztási javaslat

Glutén, tej, tejtermék, tojás, szója és cukormentes. 

Az elkészítéséhez olyan olajat használj, amely nem vált ki allergiás reakciót.

Hozzávalók / 4 főre

HAMIS TÚRÓGOMBOC – KÖLES GOMBÓC

  • 20 dkg köles
  • 4 dl tiszta víz
  • csipet só
  • 1 citrom leve
  • 1 teáskanál friss citrom reszelt héja
  • 1 db 5 cm-s vanília rúd
  • 2 dl rizsszirup vagy juharszirup édesítésnek

PRÉZLI KUKORICADARÁBÓL

  • 30 dkg kukoricadara
  • 1 dl olaj (napraforgó, szezám, repce, oliva – ami nem vált ki allergiás reakciót)
  • csipet só

ÉDES-SAVANYÚ RIZSTEJFÖL

  • 20 dkg rizsliszt
  • 5 dl tiszta víz
  • csipet só
  • 1 citrom leve
  • 1 teáskanál friss citrom reszelt héja
  • 1 db 5 cm-s vanília rúd
  • 2 dl rizsszirup vagy juharszirup édesítésnek

Elkészítés

HAMIS TÚRÓGOMBOC – KÖLES GOMBÓC

1. A kölest vízben egy csipet sóval és a vanília rúddal megfőzöm fedő alatt keverés nélkül.

 2. Hozzáadom a citrom levét, reszelt héját és az édesítőt.

3. Félre teszem, hogy kihűljön és megdermedjen (megszilárduljon).

PRÉZLI KUKORICADARÁBÓL 

1. Serpenyőbe teszem az olajat kicsit hevítem.

2. Ezután folyamatos keveréssel beleöntöm a kukoricadarát és pirítom. Óvatosan, hogy ne égjen le. Néhány perc múlva elkészül.

ÉDES-SAVANYÚ RIZSTEJFÖL

1. Vastagtalpú edénybe teszek vizet egy csipet sóval, a vanília rúddal, és meggyújtom a gázt. 

2. Folyamatos keveréssel hozzáadom a rizslisztet, hogy csomómentes legyen.

3. Főzöm folyamatos keveréssel, amíg besűrűsödik (kb. 10 perc).

4. Ezután hozzáadom a citrom levét, a reszelt héját, az édesítőt és még együtt néhány percig főzöm.

A megszilárdult édes-savanyú vaníliás ízű kölesből nedves kézzel gombócokat formázunk és a pirított kukoricadarába forgatjuk.

Várható főzési idő

40 perc az összes elkészítési ideje.

Mikor fogyasszuk

Ebédre, délutáni uzsonnára vagy vacsorára fogyasszuk ezt a desszertet. Lehet melegen és szobahőmérsékleten egyaránt fogyasztani.

Tálalás

Kompótos tálkában tálaljuk, és a desszert tetejére ráöntjük az édes-savanyú rizstejfölt. A tetejét menta vagy citromfű levéllel díszíthetjük.

Tárolás

Egyszerre több adagot is készíthetünk és hűtőszekrényben lefedve 3-4 napig tárolhatjuk.

Recept változatok

Kukoricadarával is lehet helyettesíteni a köles gombóc alapanyagát.

Hasznos tanácsok

Lehet nagyobb mennyiséget is készíteni, hogy több napig legyen jó minőségű desszertünk.