Ebben a részben összefoglalom mindazokat, amire azt gondolom, hogy szükséges tudni az ebéd témakörével kapcsolatban.

Hogyan ebédeljünk? 

Napközben aktívak vagyunk. Ha van időnk nyugodtan étkezni, akkor leves, főfogás és még desszert fogyasztását is megtehetjük. Ha kevés az időnk, akkor egy tál étel elegendő ahhoz, hogy a munkanapot végig dolgozzuk és ezután odahaza kényelmesen saját otthonunkban együnk.

Napközben az ebéd elfogyasztásakor tiszteljük meg magunkat azzal, hogy nyugodt körülmények között étkezzünk. Minden falatot alaposan rágjunk meg, nyállal keverjük össze és úgy nyeljük le. 

Nem javasolt állva, valahová rohanva, utcán sietve bekapni ételt, zacskóból gyorsan étkezni

FONTOS! A nyál enyhén sós és lúgos. A savasító modern ételek nyállal elkeverve és úgy lenyelve kevesebb káros hatással bírnak

Segítünk a puffadás megelőzésében, a nyálban lévő enzimek segítik a felszívódást, hogy minél jobb hatásfokkal emésztődjön meg a lenyelt étel. 

Ilyenkor a száraz szendvicses gyors étel helyett jól esik a meleg étel (pl. leves) a szervezetnek.

Levesként elfogyaszthatjuk a reggelikor készített könnyű zöldséglevest, ha maradt. 

Szabály a 3 fogásos étkezésnél

FONTOS! Amikor könnyű zöldségleves van, akkor ügyeljünk arra, hogy a főfogás fehérjében gazdag legyen. 

Ha a főfogás tészta étel, javasolt a levesben vagy a desszertben egészben főzött gabonát tenni.

Fontos szabály, hogy a gabonákat és a bab-lencse-borsó féléket egy időpontban fogyasszuk el. Így kapunk teljes értékű fehérjét hiányállapotok nélkül.

FONTOS! A főfogásunk 4 részből álljon a hiányállapotok elkerüléséért és a jó közérzet, valamint erőnlét biztosításáért:

  • 40-60% főtt gabona, vagy gabona termék pl. tészta, pehely (ha lehet gluténmentes rizs, vagy köles, vagy hajdina vagy kukorica stb.)
  • 10-20% fehérje (fizikai aktivitástól függően növényi vagy állati fehérje)
  • 30-40% zöldség fogás
  • 5 % savanyúság, amit lehet a végén elfogyasztani a könnyebb emésztésért

Az irodában dolgozó, vagy egész nap kocsiban ülve vezetve sokat ülő foglalkozásnál, vagy kevés fizikai aktivitással járó munkavégzés esetén a fehérjék lehetőleg növényi fehérjék legyenek. Például vöröslencse, barnalencse, gyöngybab vagy más babok, vagy csicseriborsó. 

Heti 2 alkalommal a melegvérű állatok húsánál könnyebben emészthető halétel fogyasztása javasolt. Egyiket lehet hétvégén, a másik lehet hétköznapon. A halételek gyorsan elkészíthetők, a hal húsa könnyen átsül.

Tavaszi ételeink alapanyagai

Tavasszal a tisztító ételek enyhén hűtő hatásúak. Fontos megszabadulni a télen több sóval, olajjal készült nehezebb ételek lerakódásaitól, mivel  a test a hideg ellen védekezik néhány kg túlsúllyal. 

Tavasz a máj tisztításának az időszaka, ezért a legelső új zöld levelek, hajtások, csírák a tavaszi étrendünk kiegészítői. Például a salátaboglárka, a pitypang (gyermekláncfű), a medvehagyma, vagy a csalán. A tanfolyamban mutatok majd példát ezek felhasználására.

A zöld leveles növények jó hatásúak a máj működésére. Ezért pirítva, blansírozva, gőzölve vagy nyersen az ételeinket kiegészítve tavasszal bőségesen fogyaszthatóak. Például a bimbóskel, fejeskáposzta levél, a kelkáposzta levél vagy a kínai kelkáposzta.

Tipikus új növényi fehérjénk a zsenge tavaszi zöldborsó. Készíthetünk belőle levest, ragut és krémet is. 

A hüvelyes zöldborsó üde színt és újdonságot ad a téli nehéz ételek után.  Pirítva, gőzölve, blansírozva egyaránt felhasználhatjuk zöldség fogásként az ebédekhez.

Tipikus tavaszi tisztító zöldségünk a jégcsapretek, ami segíti a lerakódott állati eredetű salakanyagok fellazítását és kivezetését. Ezenkívül segít megszabadulni a testben feleslegesen megtartott víztől.  Ezt reszelve gyógyhatású teának főzve, nyersen, szeletelve minden formában lehet fogyasztani. Szendvicsekhez, salátákhoz egyaránt.

A jégcsapretek nemcsak télen segít nekünk az olajat emészteni, hanem ilyenkor is tisztítja a szervezetből az olajat és az állati eredetű étkezésekből felhalmozódott zsír (sajt) lerakódásokat.

A fekete retek a felhalmozódott nyálkát segít eltávolítani a tüdőből, az arcüregből és a homloküregből.

A zöld színű rostban gazdag zöldségek feloldják a lerakódott fehérjét, állati zsírt és koleszterint. A vadon termő fajtáik erősebbek ezért kevesebb kell belőlük. Nagyon hasznosak az erősen felfelé irányuló energiájú csalán és a pitypang, ezek segítenek behozni a tavaszi energiákat az életünkbe.

Tipikus tavaszi gabonák

1. Az erőt adó búza kitartást ad az aktivitáshoz.

2. Az enyhén hűtő és tisztító árpa jó gyomorrontás, idegesség, láz bőrkiütések ellen, a hörghurutban, asztmában szenvedőknek, erősíti a máj működését, feloldja és tisztítja a szervezetből az állati eredetű fehérjék lerakódásait.

3. Az árpagyöngy (hato mugi néven is ismert, más növény mint az árpa) kerek mint egy gyöngyszem. Fellazítja a testben lévő meszesedéseket, köveket, cisztákat, kemény tumorokat.

Ezek lehetőség szerint kerüljenek be az étrendünkbe.

Tavaszi főzési módok jellemzői a könnyű gőzölés, blansírozás, gyors pirítás. A sütőben sült ételek fogyasztása ritkábbak legyenek, inkább főzzünk a gáztűzhelyünkön leveseket és ragukat.