Fogyasztási javaslat

Glutén, tej, tejtermék, tojás, szója és cukormentes. 

A szendvics készítéséhez olyan olajat használj, amelyre nincs allergiás reakciód.

Ha érzékeny vagy a szezámmagra, akkor olyan olajos magot használj, ami nem vált ki allergiás reakciót.

Hozzávalók / 2 főre

  • 10 dkg gyöngybab
  • 1 db babérlevél
  • 5 dkg köles
  • 1 mokkáskanál pirospaprika
  • 1 mokkáskanál kömény
  • 1 db kisebb méretű vöröshagyma vagy lilahagyma
  • 5 dl víz a főzéshez
  • 1 mokkáskanál olaj (szezám, napraforgó, oliva, repce – ami nem vált ki allergiás reakciót)
  • 1 mokkáskanál só, ízlés szerint

SZENDVICS DÍSZ A TETEJÉRE

  • 1 mokkáskanál szezámmag
  • 2 evőkanál lucernacsíra
  • 4 db pirosretek megmosva és felszeletelve

Elkészítés

BABKRÉM

1. A kiválogatott és az előző nap 8 órán át beáztatott és megmosott gyöngybabot vastagtalpúedénybe, vagy kuktába teszem a babérlevéllel és a vízzel együtt.

2. Lefedem az edényt és felforralom a vizet.

3. Amikor felforrt, akkor kicsire veszem a lángot és 40 percig gyenge lángon puhára főzöm keverés nélkül.

4. Ezután kiveszem a babérlevelet és hozzáadom a sót majd megvárjuk, amíg beszívja a sós ízt (legalább öt perc).

5. Mixer gépbe teszem a főtt kölest, a sós gyöngybabot, a pirospaprikát, a köményt a nyers apróra darabolt vöröshagymát és az olajat. Botmixerrel is lehet pépesíteni. 

6. Fogyasztáskor a kenyérre kenem a babkrémet és a tetejét megszórom szezámmaggal, lucernacsírával és szeletelt pirosretekkel.

KÖLES (PUHÁRA) FŐZÉSE

1. Vastagtalpú edénybe teszem a kölest 2 dl tiszta vízzel és egy csipet sóval, majd felforralom.

2. A forrást követően kicsire veszem a lángot és puhára főzöm keverés nélkül (kb. 20 perc). Gőz csövecskék alakulnak ki, ami megfőzi a gabonát. Ha összekeverjük, akkor soha nem tud puhára főni a gabona, mert mindig újra kezdi rendezni ezeket a csövecskéket. Hagyjuk nyugodtan főni a gabonát keverés nélkül. 

3. Amikor eltűnik a víz, megpuhult a köles.

PIRÍTOTT SZEZÁMAG ELKÉSZÍTÉSE

Száraz serpenyőbe beleteszem a szezámmagot. Meggyújtom a lángot és folyamatos keveréssel vagy a serpenyő rázásával pirítom. Mindig mozgásban legyenek a magok, hogy ne égjen meg egyik oldaluk sem. A cél, hogy csak megpiruljon. 10 percig pirítsuk, amíg arany barnák nem lesznek a szemek. Ez azt jelenti, hogy elkészült és megpirult.

Ezután tegyük bele a magokat egy keverőtálba és öntsünk rájuk egy evőkanál sós vizet, majd keverjük meg. Sisteregve elpárolog a víz és a só beszívódik a magokba. Néhány perc múlva már száraz és sós ízű lesz.

Figyelem! Kihűlt állapotban már nem fogják beszívni a sót, csak akkor, ha forró a hőmérsékletük.

A megszáradt pirított magokat tegyük zárható edénybe és csak egy kanállal használjunk fel a főtt gabonafogásra szórva. Más fogásokhoz vagy következő héten újra lehet hasonló módon a reggeli kása tetejére egy evőkanállal szórni.

Sós víz elkészítése

Egy evőkanál tiszta vízbe fél mokkáskanál sót oldjunk fel. Így nagyjából egy olyan koncentrátumot kapunk, mint a tenger sós vize.

Várható elkészítési idő

35 perc

Mikor fogyasszuk

Reggelire

Tálalás

A szendvics tetejét csírával, piros retekkel díszítem tálaláskor, amik egyben fontos tavaszi alapanyagok is.

Tárolás

Az elkészült szendvics krémet tegyük dobozba és 2 napig hűtőszekrényben tudjuk tárolni. Hamar megromlik, ha kint hagyjuk a meleg konyhában, mert tömény fehérjetartalmú és ezért könnyen bomlik. Nincs benne semmilyen tartósítószer.

Recept változatok

Ízesíthetjük pl. fokhagymával, újhagymával vagy póréhagymával is. Lehet kedvelt fűszereket is használni egyéni ízlés szerint.

Hasznos tanácsok

Fontos, hogy feltétlen főzzük puhára a babot és a búzát, hogy ne okozzon gázképződést.

Amikor elkészül a szendvicskrémünk azonnal tegyük hűtőszekrénybe.

Fogyasztáskor frissen kenjük rá a kenyerünkre. Előre elkészítve úgy, hogy rákenjük a kenyérre és később fogyasztjuk el, nem javasolt, mert elázik a kenyerünk.

Éppen ezért uzsonnára, 10 óraira külön kis dobozba szállítsuk hűtve, és fogyasztáskor kenjük csak a kenyérre.

Javasolt a mixert, keverő eszközöket azonnal elmosni, mert hamar romlanak a fehérje tartalmú alapanyagok. Később a nem megfelelő mosogatáskor az eszközökön lévő maradék az ételbe kerülve azt könnyen „beindíthatja” és emiatt megromlhat.