Fogyasztási javaslat
Tej, tejtermék, tojás, szója és cukormentes.
Ez a desszert gluténtartalmú, mivel a kuszkusz búzából készül. Aki érzékeny (allergiás) a gluténra, az helyette gluténmentes gabonából (pl. kukoricadara, köles) készítse el.
Hozzávalók / 4 főre
- 30 dkg kimagozott cseresznye
- 1 db citrom leve
- 20 dkg kuszkusz
- 5 dl almalé (lehet saját magunknak készíteni vagy vásárolni is 100%-os alma levet)
- 1 dl rizsszirup vagy juharszirup
- csipet só
Elkészítés
1. Az almalevet felforralom egy csipet sóval. Amikor felforrt, beleteszem az kimagozott cseresznyét, a citrom levét, a szirupot és 2 percig gyengéden főzöm.
2. Kompótos tálkákba teszek két evőkanál kuszkuszt és ráöntök 2 dl forró almaleves cseresznyét.
3. Amikor kihűlt, a kuszkusz felszívja a forró almaleves cseresznye kompótot.
4. A tetejét citromfűvel vagy mentalevéllel díszítve tálalom.
Várható főzési idő
15 perc
Mikor fogyasszuk
Ebéd után, délutáni uzsonnára vagy vacsorára fogyasszuk ezt a desszertet.
Tálalás
Kompótos tálkákban megdermed, amikor kihűlt. Citromfű vagy mentalevél szépen díszíti ezt a desszert fajtát.
Tárolás
Egyszerre több adagot is készíthetünk és hűtőszekrényben lefedve 3-4 napig tárolhatjuk.
Recept változatok
Ez a desszert készíthető más gyümölcsből is, pl. körtéből (ami áttelel és tavaszra maradt még belőle), vagy korai eperből.
Hasznos tanácsok
Lehet nagyobb mennyiséget is készíteni, hogy több napig legyen jó minőségű desszertünk.