Fogyasztási javaslat

Tej, tejtermék, tojás, szója és cukormentes. 

Ez a desszert gluténtartalmú, mivel a kuszkusz búzából készül. Aki érzékeny (allergiás) a gluténra, az helyette gluténmentes gabonából (pl. kukoricadara, köles) készítse el.

Hozzávalók / 4 főre

  • 30 dkg kimagozott cseresznye
  • 1 db citrom leve
  • 20 dkg kuszkusz
  • 5 dl almalé (lehet saját magunknak készíteni vagy vásárolni is 100%-os alma levet)
  • 1 dl rizsszirup vagy juharszirup
  • csipet só

Elkészítés

1. Az almalevet felforralom egy csipet sóval. Amikor felforrt, beleteszem az kimagozott cseresznyét, a citrom levét, a szirupot és 2 percig gyengéden főzöm.

2. Kompótos tálkákba teszek két evőkanál kuszkuszt és ráöntök 2 dl forró almaleves cseresznyét.

3. Amikor kihűlt, a kuszkusz felszívja a forró almaleves cseresznye kompótot.

4. A tetejét citromfűvel vagy mentalevéllel díszítve tálalom.

Várható főzési idő

15 perc

Mikor fogyasszuk

Ebéd után, délutáni uzsonnára vagy vacsorára fogyasszuk ezt a desszertet.

Tálalás

Kompótos tálkákban megdermed, amikor kihűlt. Citromfű vagy mentalevél szépen díszíti ezt a desszert fajtát.

Tárolás

Egyszerre több adagot is készíthetünk és hűtőszekrényben lefedve 3-4 napig tárolhatjuk.

Recept változatok

Ez a desszert készíthető más gyümölcsből is, pl. körtéből (ami áttelel és tavaszra maradt még belőle), vagy korai eperből. 

Hasznos tanácsok

Lehet nagyobb mennyiséget is készíteni, hogy több napig legyen jó minőségű desszertünk.