Fogyasztási javaslat
Glutén, tej, tejtermék, tojás, szója és cukormentes.
A szendvics készítéséhez olyan olajat használj, amelyre nincs allergiás reakciód.
Hozzávalók / 2 főre
- 8 dkg kiválogatott, megmosott lencse
- 1 db fehérrépa
- 1 db babérlevél
- 3 dl tiszta víz
- 2 gerezd finomra reszelt fokhagyma
- 1 evőkanál olaj (szezám, napraforgó, oliva, repce – ami nem vált ki allergiás reakciót)
- 1 mokkáskanál só
- 4 db piros retek megmosva és felszeletelve
- 4 evőkanál lucernacsíra
Elkészítés
1. A kiválogatott és megmosott lencsét vastagtalpú edénybe teszem a babérlevéllel, a fehérrépával, a fokhagymával és a vízzel együtt.
2. Lefedem az edényt és felforralom a vizet.
3. Amikor felforrt, akkor kicsire veszem a lángot és 20 percig gyenge lángon puhára főzöm keverés nélkül.
4. Ezután kiveszem a babérlevelet és hozzáadom a sót. Megvárjuk, amíg beszívja a sós ízt (legalább öt perc).
5. Mixer gépbe teszem a főtt sós barnalencsét egy evőkanál olajjal. Ha nincs akkor botmixerrel is lehet pépesíteni.
6. A szendvics tetejére rászórok egy kanál lucernacsírát és 1 darab felszeletelt piros retket.
Várható elkészítési idő
Összesen 35 perc az elkészítési idő.
- 5 perc amíg kiválogatom a lencsét és megmosom, fazékba teszem.
- 25 perc a főzési idő. Nagyobb mennyiségnek legalább 30 perc a főzési ideje. Fontos, hogy nagyon puha legyen a barna lencsénk.
- Amíg megfő a lencse, a fokhagyma gerezdekről a héj részt le tudom venni, és reszelővel finomra, vékonyra reszelem (3-4 perc).
- Mixerrel simára keverem kb. 3 perc
- Végül kiteszem kis dobozba a lencsekrémet, hogy a mixert azonnal el tudjam mosni.
Mikor fogyasszuk
Lehet különböző napszakban fogyasztani.
Aki megszokta, hogy szendviccsel indítja a napot, az reggelire fogyassza.
Lehet 10 óraira, uzsonnára egy-két szeletet fogyasztani, kiegészítve a reggeli, ebéd és vacsora étkezéseket, ha kevésnek bizonyult valamiért.
Aki megszokta, hogy vacsorára szendvicset eszik, az fogyassza vacsorára.
Tálalás
Tavasszal javasolt csírával és a tavasz friss piros hónapos retekfélével díszíteni tálaláskor a szendvicset.
Tárolás
Az elkészült barna lencsekrémet tegyük dobozba és 2 napig hűtőszekrényben tudjuk tárolni. Hamar megromlik, ha kint hagyjuk a meleg konyhában, mert tömény fehérjetartalmú és hamar bomlik. Nincs benne semmilyen tartósítószer.
Recept változatok
Lehet a főtt lencse helyett főtt csicseriborsót használni, vagy főtt babot. Szintén lehet különböző módon ízesíteni pl. fokhagyma helyett lilahagymával, vagy vöröshagymával. Lehet kedvelt fűszereket is használni egyéni ízlés szerint.
Lehet a lencséhez kicsi mustárt adni, aki szereti a mustáros krémeket.
Hasznos tanácsok
Amikor elkészül a szendvics krémünk azonnal tegyük hűtőszekrénybe.
Fogyasztáskor frissen kenjük rá a kenyerünkre. Előre elkészítve úgy, hogy rákenjük a kenyérre és később fogyasztjuk el, nem javasolt, mert elázik a kenyerünk.
Éppen ezért uzsonnára, 10 óraira külön kis dobozba szállítsuk hűtve, és fogyasztáskor kenjük csak a kenyérre.
Javasolt a mixert, keverő eszközöket azonnal elmosni, mert hamar romlanak a fehérje tartalmú alapanyagok. Később a nem megfelelő mosogatáskor az eszközökön lévő maradék az ételbe kerülve azt könnyen „beindíthatja” és emiatt megromlhat.