Fogyasztási javaslat

Glutén, tej, tejtermék, tojás, szója és cukormentes. 

A szendvics készítéséhez olyan olajat használj, amelyre nincs allergiás reakciód.

Hozzávalók / 2 főre

  • 8 dkg kiválogatott, megmosott lencse
  • 1 db fehérrépa
  • 1 db babérlevél
  • 3 dl tiszta víz
  • 2 gerezd finomra reszelt fokhagyma
  • 1 evőkanál olaj (szezám, napraforgó, oliva, repce – ami nem vált ki allergiás reakciót)
  • 1 mokkáskanál só
  • 4 db piros retek megmosva és felszeletelve
  • 4 evőkanál lucernacsíra

Elkészítés

1. A kiválogatott és megmosott lencsét vastagtalpú edénybe teszem a babérlevéllel, a fehérrépával, a fokhagymával és a vízzel együtt.

2. Lefedem az edényt és felforralom a vizet.

3. Amikor felforrt, akkor kicsire veszem a lángot és 20 percig gyenge lángon puhára főzöm keverés nélkül.

4. Ezután kiveszem a babérlevelet és hozzáadom a sót. Megvárjuk, amíg beszívja a sós ízt (legalább öt perc).

5. Mixer gépbe teszem a főtt sós barnalencsét egy evőkanál olajjal. Ha nincs akkor botmixerrel is lehet pépesíteni.

6. A szendvics tetejére rászórok egy kanál lucernacsírát és 1 darab felszeletelt piros retket.

Várható elkészítési idő

Összesen 35 perc az elkészítési idő.

  • 5 perc amíg kiválogatom a lencsét és megmosom, fazékba teszem. 
  • 25 perc a főzési idő. Nagyobb mennyiségnek legalább 30 perc a főzési ideje. Fontos, hogy nagyon puha legyen a barna lencsénk.
  • Amíg megfő a lencse, a fokhagyma gerezdekről a héj részt le tudom venni, és reszelővel finomra, vékonyra reszelem (3-4 perc).
  • Mixerrel simára keverem kb. 3 perc
  • Végül kiteszem kis dobozba a lencsekrémet, hogy a mixert azonnal el tudjam mosni.

Mikor fogyasszuk

Lehet különböző napszakban fogyasztani.

Aki megszokta, hogy szendviccsel indítja a napot, az reggelire fogyassza.

Lehet 10 óraira, uzsonnára egy-két szeletet fogyasztani, kiegészítve a reggeli, ebéd és vacsora étkezéseket, ha kevésnek bizonyult valamiért.

Aki megszokta, hogy vacsorára szendvicset eszik, az fogyassza vacsorára. 

Tálalás

Tavasszal javasolt csírával és a tavasz friss piros hónapos retekfélével díszíteni tálaláskor a szendvicset.

Tárolás

Az elkészült barna lencsekrémet tegyük dobozba és 2 napig hűtőszekrényben tudjuk tárolni. Hamar megromlik, ha kint hagyjuk a meleg konyhában, mert tömény fehérjetartalmú és hamar bomlik. Nincs benne semmilyen tartósítószer.

Recept változatok

Lehet a főtt lencse helyett főtt csicseriborsót használni, vagy főtt babot. Szintén lehet különböző módon ízesíteni pl. fokhagyma helyett lilahagymával, vagy vöröshagymával. Lehet kedvelt fűszereket is használni egyéni ízlés szerint.

Lehet a lencséhez kicsi mustárt adni, aki szereti a mustáros krémeket.

Hasznos tanácsok

Amikor elkészül a szendvics krémünk azonnal tegyük hűtőszekrénybe.

Fogyasztáskor frissen kenjük rá a kenyerünkre. Előre elkészítve úgy, hogy rákenjük a kenyérre és később fogyasztjuk el, nem javasolt, mert elázik a kenyerünk.

Éppen ezért uzsonnára, 10 óraira külön kis dobozba szállítsuk hűtve, és fogyasztáskor kenjük csak a kenyérre.

Javasolt a mixert, keverő eszközöket azonnal elmosni, mert hamar romlanak a fehérje tartalmú alapanyagok. Később a nem megfelelő mosogatáskor az eszközökön lévő maradék az ételbe kerülve azt könnyen „beindíthatja” és emiatt megromlhat.