Ebben a részben bemutatom a makrobiotikus konyha felszerelését. Sokan szoktak kérdezni a különböző eszközökről, így hát azt gondolom, hogy egy alapozó tanfolyamban helye van ennek a témának is.
A könnyebb érthetőség végett az anyagot megtudod nézni videón is, de annak szöveges tartalmának leiratát lejjebb megtalálod.
A videó tartalmának szöveg változata
Én mindenkinek a vastag talpú edényeket javaslom. Az ilyen edényben a hő egyformán eloszlik az edény alján és ezáltal egyformán kap hőt a gabona.
Zománcozott edény, ha vastag talpú tudjuk használni. Vékony talpú zománcozott edényeket levesek, kompótok főzéséhez használunk.
REGGELIKHEZ használatos konyhafelszerelések
Kétféle reggeli közül választhatunk
- A mai megszokott szendvics félék,
- és a korábban fogyasztott gluténmentes gabona kása és könnyű sós leves közül
A szendvicsek készítésének az eszközei
- vágódeszka, zöldségvágó kés, amivel megtisztítjuk és felszeleteljük a szendvicshez elfogyasztott nyers zöldségeket és a kenyerünket, péksüteményünket felvágjuk a szendvics készítéséhez.
- kis keverőtál, amibe a zöldségmaradványokat tesszük, mert soha nem a vágódeszkára szemetelünk
- kenőkés, amivel pástétomokat kenem egyenletesen a kenyérre
Tálaláshoz konyhai felszerelés
Kistányér, amire a szendvicset tesszük és az előkészített, felszeletelt nyers zöldségeket.
Ha a szendvicset napközben szeretnéd elfogyasztani akkor feltétlenül külön-külön dobozba csomagoljad be:
- a kenyeret
- a szendvics krémet
- a nyers felszeletelt zöldségeket
A kenyér elázik a krémtől.
A fasírtos szendvicseket lehet előre becsomagolni.
Gluténmentes gabonakása, blansírozott zöldséggel és sós leves készítésének konyhafelszerelései
- gabonafőző edény + fedő
- levesfőző edény + fedő (ebben forralom a vizet és blansírozom a gabona fogáshoz a zöldséget, majd kiveszem és ugyan ebben a vízben tudom a gyors könnyű zöldséglevesemet tovább főzni)
- vágódeszka, amin a zöldségeket felszeletelem
- zöldségvágó kés
- keverőtálak, amelyekben külön-külön zöldség félénként teszem a zöldségeket, mert különböző időpontban főnek meg és ennek megfelelően folyamatosan adom a leveshez. Ha olyan méretűre vágom a zöldségeket, hogy egy időpontban tudjanak megfőni akkor is külön tálkákba tegyük a felszeletelt zöldségeket.
- egy keverőtál a zöldségmaradványoknak, amelyet egy mozdulattal a szelektív hulladékgyűjtőbe, ami a komposztba kerül be tudjuk tenni
- ha puliszkát készítünk, akkor hosszú nyelű fakanalat használjunk, hogy ne égesse le a kezünket a vissza „puffogó”, forró kukoricadara (Erdélyben ezt úgy hívják, hogy „süllög” amikor buborék képződik és kipukkad majd kicsap a puliszka)
- puliszka készítésekor másik edény, amibe kitesszük a puliszkát, amiben elkészül és azonnal vízben beáztatjuk a készítő edényt, mert magától lejön az edény széléről a puliszka maradvány, ha ezt elmulasztjuk akkor dörzsivel lehet csak nehezen leszedni
EBÉDHEZ használatos konyhai eszközök
Az ebéd több fogásból is állhat.
Leves, főfogás és desszert is, amikor van időnk, ez főleg hétvégén gyakori.
Ha napközben sietünk, nincs időnk, akkor egy főfogást tudunk elfogyasztani nyugodt körülmények között.
LEVES készítéséhez használatos konyhai eszközök
- A vágódeszka, zöldségvágó kés és keverőtálak, amiben a felszeletelt zöldségeket és a zöldség maradványokat tesszük hasonlóan a reggeli készítésénél.
- Vastagtalpú leves készítő hosszúkás edény fedővel, amiben piríthatom is a zöldségeket és vízzel felengedem, vagy csak vizet forralok fedő alatt és ezzel a módszerrel készítem a levest.
FŐFOGÁS készítéséhez használatos konyhai eszközök
A főfogás 4 részből áll: gabona, növényi fehérje, zöldség fogás és savanyú-salátaféle
- A vágódeszka, zöldségvágó kés és keverőtálak, amiben a felszeletelt zöldségeket és a zöldség maradványokat tesszük hasonlóan a reggeli készítésénél.
- A gabonák mosásához főleg a köles mosáshoz kicsi lyukú szűrő, amin nem fér át a köles.
- Gabonafőző edény
- Növényi fehérje főzéséhez kétféle edényt is használhatunk:
- Vastag talpú edényt fedővel, amiben a lencse féléket főzöm puhára.
- Kuktát, amiben a babokat és a csicseriborsót főzöm nagyon puhára.
- Zöldség fogások készítéséhez vastag talpú edényt fedővel használok, amiben pirítok, párolok, saját gőzében puhítok zöldség fogásokat
- Savanyú-salátaféléknél, amikor a gyors préselésű kevert zöldségsalátákat készítjük, lehet egy keverőtál, amiben a felszeletelt zöldségeket tesszük, kézzel meggyúrjuk.
- A rakott ételek készítéséhez tepsi, vagy kerámia tál vagy jénai üveg edény, olyan méretben, ami befér a sütőbe.
- Tészta ételekhez tésztafőző edényt javaslok.
- Olajban sült fogások – pl. fasírtok, krokettek, lángosok, zöldség tempúrák készítéséhez:
- nagyobb méretű mélyebb edény, amiben az 5 cm mély olaj és a beletett sütni való alapanyag elfér,
- sűrű szövésű szűrő hosszú nyéllel, amivel a morzsalékot kimerjük a forró olajból, hogy tiszta maradjon,
- ritkább szövésű szűrő, amivel kivesszük a megsült fasírtokat és más elkészült finomságokat
- kifröccsenés gátló, egy olyan kör alakú szita, ami lefedi az edény tetejét, hogyha víz megy az olajba akkor a kifröccsent forró olaj ne okozzon balesetet
- tálca ráccsal, amire kitesszük az olajban sülteket, hogy lecsöpögjön az olaj
DESSZERT készítéséhez használatos konyhai eszközök
Többféle desszert típushoz különböző edény szükségletünk van:
- Palacsinta sütéshez: keverőtál a palacsintatésztához, habverő, ecset az olaj kenéséhez, eszköz, amivel a palacsintákat megfordítjuk, palacsintasütő és tányérok, amire az elkészült palacsintákat tesszük.
- Gyümölcskompótok, gyümölcskrémek, gyümölcsöntetek, gyümölcspudingok készítéséhez egy vastag talpú fazék fedővel, amiben a gyümölcsöt megfőzzük. Botmixer a gyümölcs krémesítéséhez, simára keveréséhez.
- Sütőben sült desszertekhez olyan méretű tepsik, amelyek beférnek a sütőbe.
- A piték, táskák készítéséhez gyúródeszka és sodrófa (lapító), keverőtál, amiben a tésztát összeállítom.