Fogyasztási javaslat

Tej, tejtermék, tojás, szója és cukormentes. 

Az elkészítéséhez olyan olajat használj, amely nem vált ki allergiás reakciót.

Az árpa glutént tartalmaz, éppen ezért aki érzékeny rá, az főtt barna rizs vagy köles levesbetéttel fogyassza.

Hozzávalók / 4 főre

  • 1,2 dl víz
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 3 csokor medvehagyma (kb. 30 db medvehagyma levél)
  • 2 evőkanál rizsliszt (lehet kölesliszt is)
  • 8 dkg árpa
  • 4 evőkanál csíra (lucerna stb.)
  • 1 mokkáskanál olaj (napraforgó olaj, szezám – ami nem vált ki allergiás reakciót)
  • 1 teáskanál só vagy ízlés szerint

Elkészítés

1.    Daraboljuk fel a medvehagymát vékony csíkokra.

2.    Préseljük ki a fokhagymagerezdeket.

3.    Tegyük edénybe a medvehagymát és a fokhagymát, majd pirítsuk mokkáskanál olajon sózva 4 percig folyamatos keveréssel.

4.    Ezután adjuk hozzá a vizet, a 2 evőkanál rizslisztet és főzzük meg.

5.    Mixerrel pépesítsük. Ezzel elkészült a szép zöld krémlevesünk.

6.    Az árpát egy másik edényben puhára főzzük. Vastagtalpú edénybe tesszük a megmosott árpa szemeket és 2,5 dl vizet öntünk rá. Lehet előző este áztatni és az áztató vizével együtt főzni. Először forraljuk fel fedő alatt a vizet az árpával és egy csipet sóval együtt. Majd forrás után vegyük kicsire a lángot és még 35 percig gyengéden főzzük. A gázt zárjuk el és a fedőt még 10 percig hagyjuk rajta.

7.    Tálaláskor egy kanál csírát és főtt árpát adjunk a forró leveshez.

Várható főzési idő

40 perc

Mikor fogyasszuk

Ebédre fogyasztjuk.

Tálalás

Tálaláskor a tetejére lehet apróra darabolt petrezselyemet, újhagymát vagy póréhagymát is szórni.

A glutén érzékenyek főtt barna rizst vagy főtt kölest tálaljanak az árpa helyett.

Tárolás

Hűtőszekrényben 2 napig tárolhatjuk. 

Recept változatok

Igazi tavaszi leves, hiszen a medvehagyma ebben az évszakban elérhető csak. Használjuk ki feltétlenül. Fokhagyma helyett lehet póréhagymát, újhagymát vagy kicsi vöröshagymát is használni.

Hasznos tanácsok

A rizslisztet folyamatos keveréssel adjuk a leveshez, hogy ne csomósodjon. Emellett feltétlen főzzük meg, ne legyen nyers a liszt.