Ebben a részben összefoglalom mindazokat, amire azt gondolom, hogy szükséges tudni a desszert témakörével kapcsolatban.

Miért van szükség desszertre?

A szénhidrát (gabonák és ezekből készült termékek, édesítők) bázis élelmiszer alapanyag számunkra. Az édes íz aránya felnőtteknél az ételben nemcsak a desszertekben, hanem a reggelikben, ebédekben és vacsorákban is naponta 60%, gyermekeknél ez akár 80%-is lehet (életkortól függően).

A nyugalmat adó természetes édes íz stabil érzelmeket, kiegyensúlyozottságot ad. Elkerülhetők lehetnek a hasnyálmirigy betegségek a gabonák és zöldségek által adott édes íztől, és az ezekből készült ételektől és desszertektől.

Miért és hogyan állítsuk össze a desszertet?

A makrobiotikus desszertek kielégítik a megnyugtató, édes íz iránti természetes vágyunkat. Változatosan, ízletesen és egészségesen készülnek. Nem használjuk az eltömítő és nyákosító tejtermékeket, a tejfölt, a vajat, a tejszínhabot, a szélsőséges tojást, a finomított fehér liszteket, az egyszerű cukrokat (kristálycukor, porcukor, barna cukor, méz), a mesterséges vegyi édesítőket és az élesztőt.

Ezek túlságosan finomított alapanyagok: túlsúly, vércukor és érzelmi ingadozások, puffadás és más panaszokat okozhatnak.

A makrobiotikus desszertek alapanyaga értékes és természetes. Gyorsan elkészíthetők és táplálók. Sokat teszünk a gyermekek és szeretteink egészségéért a jó minőségű természetes desszertekkel a rossz minőségűek helyett.

Mit, mivel és miért javasolt együtt fogyasztani?

Bátran lehet a gabonaféléket a gyümölcsökkel együtt fogyasztani, főleg az ebéd utáni időszakban (pl. gyümölcsrizs, gyümölcsös köles, gyümölcskrémek, amelyek rizs, köles vagy kukoricaliszttel vannak sűrítve. 

A rizslisztből, köleslisztből és hajdinalisztből (illetve ezek keverékéből) készült palacsintákat tölthetjük sütőtökkrémmel, gyümölcslekvárral és sokféle gyümölcskrémmel (szilva, alma, körte, birs, málna, eper stb.).

Tavaszi desszert alapanyagok

Tipikus tavaszi desszert alapanyagaink az eper és a tavaszi korai cseresznye. Ezekből krémeket és kompótokat készíthetünk.

A búza is a tavasz erőt adó gabonáihoz tartozik. Ezért ennek termékei a bulgur és a kusz-kusz gyümölccsel kellemes desszert.

Az almás kukoricadarából készült desszertekre lehet eperkrémet önteni.

Emellett lehet a kukoricadarát eperrel összefőzni, vagy az almát és az epret egyaránt hozzá tenni.

Tipikus tavaszi desszert alapanyagaink az eper és a tavaszi korai cseresznye. Ezekből krémeket és kompótokat készíthetünk.

A búza is a tavasz erőt adó gabonáihoz tartozik. Ezért ennek termékei a bulgur és a kusz-kusz gyümölccsel kellemes desszert.

Az almás kukoricadarából készült desszertekre lehet eperkrémet önteni.

A kukoricadarát lehet eperrel összefőzni, vagy az almát és az epret egyaránt a hozzáadni.

Tavasszal az édes-savanyú íz fontos a máj regenerálásában. Ezért az alma, almakompót, az édes-savanyú ízű eper krém, és az almás-epres desszertek időszaka a tavasz.

Gyulladásos panaszoknál, vagy láz esetén nem javasolt desszerteket fogyasztani.

Az alma leve hűtő hatású. Korábban a frissen csavart almalevét adták a gyermekeknek lázcsillapításra.