Fogyasztási javaslat
Tej, tejtermék, tojás, szója és cukormentes.
Mind az árpa, mind a búza gluténtartalmú. Éppen ezért, aki allergiás a gluténra, az barna rizst, kölest vagy hajdinát főzzön az árpa és a búza helyett.
Hozzávalók / 4 főre
ÁRPÁS BÚZA KÖRET
- 10 dkg árpa
- 10 dkg búza
- 5 dl víz
- teáskanál só
- só
LILAKÁPOSZTÁS FEHÉRBAB
- Közepes méretű lilakáposzta kis kockákra vágva
- 1 teáskanál kömény
- 10 dkg fehér bab
- 0,5 liter víz
- só
SALÁTABOGLÁRKA-PIROSRETEK SAVANYÚSÁG
- 4 db piros hónapos retek vékony szeletekre vágva
- 10 db friss hajtású salátaboglárka levél
- Csipet só
FŐTT ÚJ TAVASZI SÁRGARÉPA
- 4 db új tavaszi sárgarépa
- 3 dl víz
- Csipet só
Elkészítés
ÁRPÁS BÚZA KÖRET
1. Az árpát és a búzát vastagtalpú edénybe teszem. Háromszor meleg vizet teszek rá és átmosom, majd kiöntöm a mosóvizet.
2. Amikor tiszta a víz, akkor 5 dl tiszta vizet hozzáadok egy mokkáskanál sóval, majd felforralom.
3. Amikor felforr a víz, kicsire veszem a lángot és fedő alatt még 35 percig puhára főzöm.
LILAKÁPOSZTÁS FEHÉRBAB
1. A lilakáposztát félbevágom és a torzsájáról vékonyan leszeletelem, majd kisebb kockákra vágom.
2. Vastagtalpú edénybe teszem, hozzáadom a köményt, egy mokkáskanál sót, egy mokkáskanál olajat, majd puhára főzöm.
3. A fehér babot előző nap beáztatom, majd az áztató vizet leöntöm és vastagtalpú edénybe vagy kuktába teszem a babérlevéllel és a fél liter vízzel együtt.
4. A kuktafedőt lezárom, vagy a lábos tetejét befedem és felforralom. Forrás után kicsire veszem a lángot, és még 50 percig főzöm, amíg meg nem puhul.
5. Amikor megpuhult hozzáadjuk a teáskanál sót, hogy beszívja, majd állni hagyjuk legalább 10 percig.
6. Össze lehet keverni a párolt lilakáposztával és még néhány percig együt főzni.
FŐTT ÚJ TAVASZI SÁRGARÉPA
1. A sárgarépákat megmosom.
2. A főzőedénybe annyi vizet teszek egy csipet sóval, hogy ellepje a sárgarépákat.
3. Felforralom a vizet és ezután kicsi lángon puhára főzöm a sárgarépákat (kb. 4-5 perc).
SALÁTABOGLÁRKA-PIROS RETEK SAVANYÚSÁG
1. Egy csokor piros retket karikára szeletelek és csipet sót adok hozzá.
2. A friss új hajtású salátaboglárka leveleket leszedem és alaposan megmosom, majd hozzáadom a piros retek szeletekhez.
Várható főzési idő
Összesen kb. 55 perc az előkészületekkel együtt.
Mikor fogyasszuk
Ebédre
Tálalás
A tetejét díszíthetjük tavaszi zöld salátaboglárka levéllel.
Tárolás
Hűtőszekrényben 2 napig tárolhatjuk.
Recept változatok
Sokféle babfélét használhatunk. A gluténmentes variációban a már korábban is megadott barna rizst, kölest és hajdinát is lehet használni.
A salátaboglárka helyett lehet fejessalátát használni.
Hasznos tanácsok
Az eszközök tisztításához javaslat
A gabona főzőedényünket javasolt azonnal langyos vízzel elmosni, amikor kimertük belőle a főtt gabonát. Ha ezt elmulasztjuk, akkor rászárad a gabona maradék és fémdörzsivel, áztatással tudjuk csak elmosni. „Azonnal örömmel, később körömmel” tartja a mondás. 🙂
Ha van gluténra hiperérzékeny a családban akkor külön edényben főzzük a búzát, árpát és külön edényben a gluténmentes gabonákat (köles, barna rizs, kukorica, hajdina).