Fogyasztási javaslat

Tej, tejtermék, tojás, szója és cukormentes.

Mind az árpa, mind a búza gluténtartalmú. Éppen ezért, aki allergiás a gluténra, az barna rizst, kölest vagy hajdinát főzzön az árpa és a búza helyett.

Hozzávalók / 4 főre

ÁRPÁS BÚZA KÖRET

  • 10 dkg árpa
  • 10 dkg búza
  • 5 dl víz
  • teáskanál só

LILAKÁPOSZTÁS FEHÉRBAB

  • Közepes méretű lilakáposzta kis kockákra vágva
  • 1 teáskanál kömény
  • 10 dkg fehér bab
  • 0,5 liter víz

SALÁTABOGLÁRKA-PIROSRETEK SAVANYÚSÁG

  • 4 db piros hónapos retek vékony szeletekre vágva
  • 10 db friss hajtású salátaboglárka levél
  • Csipet só

FŐTT ÚJ TAVASZI SÁRGARÉPA

  • 4 db új tavaszi sárgarépa
  • 3 dl víz
  • Csipet só

Elkészítés

ÁRPÁS BÚZA KÖRET

1.   Az árpát és a búzát vastagtalpú edénybe teszem. Háromszor meleg vizet teszek rá és átmosom, majd kiöntöm a mosóvizet. 

2.   Amikor tiszta a víz, akkor 5 dl tiszta vizet hozzáadok egy mokkáskanál sóval, majd felforralom.

3.   Amikor felforr a víz, kicsire veszem a lángot és fedő alatt még 35 percig puhára főzöm.

LILAKÁPOSZTÁS FEHÉRBAB

1.   A lilakáposztát félbevágom és a torzsájáról vékonyan leszeletelem, majd kisebb kockákra vágom.

2.   Vastagtalpú edénybe teszem, hozzáadom a köményt, egy mokkáskanál sót, egy mokkáskanál olajat, majd puhára főzöm.

3.   A fehér babot előző nap beáztatom, majd az áztató vizet leöntöm és vastagtalpú edénybe vagy kuktába teszem a babérlevéllel és a fél liter vízzel együtt.

4.   A kuktafedőt lezárom, vagy a lábos tetejét befedem és felforralom. Forrás után kicsire veszem a lángot, és még 50 percig főzöm, amíg meg nem puhul.

5.   Amikor megpuhult hozzáadjuk a teáskanál sót, hogy beszívja, majd állni hagyjuk legalább 10 percig.

6.   Össze lehet keverni a párolt lilakáposztával és még néhány percig együt főzni.

FŐTT ÚJ TAVASZI SÁRGARÉPA

1.   A sárgarépákat megmosom.

2.   A főzőedénybe annyi vizet teszek egy csipet sóval, hogy ellepje a sárgarépákat.

3.   Felforralom a vizet és ezután kicsi lángon puhára főzöm a sárgarépákat (kb. 4-5 perc).

SALÁTABOGLÁRKA-PIROS RETEK SAVANYÚSÁG

1.   Egy csokor piros retket karikára szeletelek és csipet sót adok hozzá.

2.   A friss új hajtású salátaboglárka leveleket leszedem és alaposan megmosom, majd hozzáadom a piros retek szeletekhez.

Várható főzési idő

Összesen kb. 55 perc az előkészületekkel együtt. 

Mikor fogyasszuk

Ebédre

Tálalás

A tetejét díszíthetjük tavaszi zöld salátaboglárka levéllel.

Tárolás

Hűtőszekrényben 2 napig tárolhatjuk.  

Recept változatok

Sokféle babfélét használhatunk. A gluténmentes variációban a már korábban is megadott barna rizst, kölest és hajdinát is lehet használni. 

A salátaboglárka helyett lehet fejessalátát használni.

Hasznos tanácsok

Az eszközök tisztításához javaslat

A gabona főzőedényünket javasolt azonnal langyos vízzel elmosni, amikor kimertük belőle a főtt gabonát. Ha ezt elmulasztjuk, akkor rászárad a gabona maradék és fémdörzsivel, áztatással tudjuk csak elmosni. „Azonnal örömmel, később körömmel” tartja a mondás. 🙂

Ha van gluténra hiperérzékeny a családban akkor külön edényben főzzük a búzát, árpát és külön edényben a gluténmentes gabonákat (köles, barna rizs, kukorica, hajdina).