Fogyasztási javaslat

Glutén, tej, tejtermék, tojás, szója és cukormentes. 

Hozzávalók / 4 főre

EPERÖNTET

  • 40 dkg megmosott, felkockázott eper
  • 2 dl almalé (lehet saját magunknak készíteni vagy vásárolni is 100%-os alma levet)
  • csipet só
  • 5 dkg rizs liszt

RIZSKOCH

  • 25 dkg barnarizs
  • 0,5 l tiszta víz
  • csipet só
  • 4 cm-s darab vanília rúd
  • 2 dl rizsszirup vagy juharszirup

Elkészítés

EPERKRÉM

1. Felforralom az almalevet egy csipet sóval. 

2. Beleteszem az epret a forrásban lévő alma levébe, ami néhány perc múlva megfő.

3. Ezután mixerrel simára keverem az almalevet és a kicsit megfőtt epret.

4. Ezután folyamatos keveréssel hozzá adom a rizslisztet, ami besűrít. Majd még további 3-4 percig gyengéden főzöm, amíg besűrűsödik. 

RIZSKOCH

1. A rizst abban az edényben, amiben főzöm megmosom (háromszor engedek rá vizet, majd leöntöm róla) és felteszem főni egy csipet sóval és a vanília rúddal.

2. Amikor felforr, kicsire veszem a lángot és még 35 percig főzöm fedő alatt.

3. Amikor kihűlt a kukta le lehet venni a fedelét, vagy vastagtalpú edényben amikor keverés nélkül puhára főtt.

4. Ezután beleteszem a rizsszirupot és összekeverem a főtt rizzsel.

5. Tepsibe teszem kb. 4-5 cm (vagy a kívánt) vastagságban, és 180 fokos sütőben 30 percig még sütöm.

6. Amikor kihűlt lehet szeletelni és kockákat kivenni a tepsiből. Eperkrémmel a tetejét leöntve lehet tálalni.

Várható főzési idő

60 perc

A krém elkészítése 40 perc. Amíg fő a rizs addig az eperöntetet elkészítem. A megfőtt rizst forrón a rizssziruppal összekeverve hamar megsül a tepsiben.

Mikor fogyasszuk

Ebéd után, délutáni uzsonnára vagy vacsorára fogyasszuk ezt a desszertet.

Lehet melegen és szobahőmérsékleten egyaránt fogyasztani. Állapottól függően. 

Tálalás

Különféle desszertekhez is tudjuk adni az így készült krémeket öntetként. Például piskótára, főtt tésztára, amit pirított magvakkal szórunk, de lehet gyümölcs rizs tetejére csurgatni, lehet palacsintába tenni és a tetejére öntetként is használni.

A citromfű vagy menta levél szépen díszíti ezt a desszert fajtát. Ez a krém öntetként akár magában is fogyasztható.

Tárolás

Hűtőszekrényben 3-4 napig is tárolhatjuk lefedve. Aki melegen szereti, az egy tepsiben újra tudja melegíteni a rizskoch-ot valamint az öntetet egy másik edényben.

Recept változatok

Ugyan így készíthető el a málna, a szilva, a barack, a ringló vagy a ribizlikrém. Gyümölcs rizs, gyümölcsös köles vagy főtt tészta tetejére önthetők.

Tavasztól elkezd érni a cseresznye, meggy. Ezekből ugyan így lehet készíteni krémeket. 

Hasznos tanácsok

Egy tepsivel lehet készíteni, így egész héten van jó minőségű desszertünk.