Fogyasztási javaslat
Glutén, tej, tejtermék, tojás, szója és cukormentes.
Az elkészítéséhez olyan olajat használj, amely nem vált ki allergiás reakciót.
Aki nem kedveli a gombát, az anélkül fogyassza el ezt a fogást.
Amennyiben nem szeretnél/tudsz medvehagymát használni, helyettesítheted azt fejes salátával.
Hozzávalók / 2 fő részére
BARNA RIZS FŐZÉSÉHEZ
- 8 dkg barna rizs
- 2 dl víz
- ½ mokkáskanál só
MEDVEHAGYMÁS BARNA RIZS
- Nagy csokor medvehagyma
- Főtt barna rizs
- ½ mokkáskanál só
- 1 mokkáskanál olaj (olyat használj, ami nem vált ki allergiás reakciót)
SAVANYÚKÁPOSZTÁS CSICSERIBORSÓHOZ ALAPANYAGOK
- 8 dkg csicseriborsó
- 1 db babérlevél
- 8 dl víz
- ½ mokkáskanál só
SAVANYÚKÁPOSZTÁS RÉSZHEZ ALAPANYAGOK
- 2 db közepes vagy nagy méretű vöröshagyma
- 2 evőkanál napraforgóolaj (aki érzékeny a napraforgómagra az olyan olajat használjon, amire nincs allergiás reakciója)
- 30 dkg savanyú káposzta
- 1 db babérlevél
- 2,5 dl víz
- ½ mokkáskanál só
- ½ mokkáskanál őrölt kömény
SÜLT CSIPERKEGOMBA
- 20 dkg csiperkegomba vékony szeletekre vágva
- 1 mokkáskanál olaj
- ½ mokkáskanál só
Elkészítés
BARNA RIZS FŐZÉSE
1. Szűrőn keresztül megmosom a barna rizst (lehet csap alá is tartani vagy kis keverőtálba tenni és 3 alkalommal vizet engedni rá)
2. Vastagtalpú edénybe teszem a barna rizst, a vizzel és a sóval együtt, majd felforralom fedő alatt.
3. Amikor felforrt, kicsire veszem a lángot, hőelosztót teszek az edény alá, majd 35 percig kicsi lángon főzöm fedő alatt. Tilos megkeverni, mert gőzcsövecskék alakulnak ki a főzés során, amitől megpuhul a gabona. Ha megkeverem, nem tud megpuhulni. Mindig újra rendezi magát a gabona a főzéshez, hogy kialakuljanak ezek a gőz csövecskék.
4. Amikor elzártam a gázt, még néhány percig hagyom a fedőt az edényen.
CSICSERIBORSÓ
1. Kiválogatom a csicseriborsót a rossz szemektől és a kicsi kavicsoktól.
2. Szűrőbe téve megmosom a csicseriborsót. Ezt lehet csap alá tartva, vagy úgy, hogy kis keverőtálba teszem és 3 alkalommal vizet engedek rá, majd szűrőn át a csicseriborsó mosóvizét kiöntöm.
3. A főzőedénybe beleteszem a főzővizével és a babérlevéllel együtt. Legalább 3 órán át áztatom főzés előtt.
4. A vastag talpú főző edényben vagy kuktában a csicseriborsót áztatás után elkezdem főzni.
5. Felforralom és ezután kicsi lángra veszem, majd fedő alatt 50 perc alatt puhára főzöm.
6. Ezután adom hozzá a sót, és kiveszem a babérlevelet.
SAVANYÚKÁPOSZTA RÉSZ ELKÉSZÍTÉSE
1. A vöröshagymákat apró kockákra vágjuk és az olajon üvegesre pirítjuk.
2. Ezután hozzáadjuk a savanyú káposztát, a sót, a vizet és a fűszereket.
3. Lefedjük az edényt és felforraljuk.
4. Felforralás után kicsire vesszük a lángot és 35 perc alatt puhára főzzük.
SÜLT CSIPERKE GOMBA
1. A megmosott és szeletekre vágott csiperkegombát serpenyőbe tesszük, majd egy mokkáskanál olajon kicsit sózva megpirítjuk.
A főtt savanyú káposztát, sült csiperkegombát és a főtt csicseriborsót összekeverjük.
Várható főzési idő
50 perc
Mikor fogyasszuk
Ebédre fogyasszuk
Tálalás
Tálaláskor friss, apróra darabolt petrezselyemmel megszórhatom a tetejét.
Tárolás
A maradékot 3 napig hűtőszekrényben lehet tárolni. Bár a savanyú káposzta tovább is tárolható hűtőben.
Recept változatok
Lehet ugyan ezt a főfogást a főtt csicseriborsó helyett főtt vörös és más babokkal helyettesíteni. A főtt barna rizs helyett más főtt gabonát is tehetek pl. kölest vagy puliszkát. Lehet főtt tésztával (rizs, köles, kukorica stb.) is a barna rizst helyettesíteni.
A csiperkegomba helyet lehet ízlés szerint laska vagy bármilyen más ehető gombát használni.
Hasznos tanácsok
Lehet kapni tartósítószer mentesen főtt csicseriborsó konzervet, amikor nincs idő, ezt is lehet használni. A savanyú káposztás étel akár egy hétig is hűtve tárolható.
A főtt gabonák maximum 3 napig, a tésztákat pedig mindig frissen főzzük ki, mivel azok gyorsan elkészíthetők.