Fogyasztási javaslat

Glutén, tej, tejtermék, tojás, szója és cukormentes.

Az elkészítéséhez olyan olajat használj, amely nem vált ki allergiás reakciót.

Aki nem kedveli a gombát, az anélkül fogyassza el ezt a fogást.

Amennyiben nem szeretnél/tudsz medvehagymát használni, helyettesítheted azt fejes salátával.

Hozzávalók / 2 fő részére

BARNA RIZS FŐZÉSÉHEZ 

  • 8 dkg barna rizs
  • 2 dl víz
  • ½ mokkáskanál só

MEDVEHAGYMÁS BARNA RIZS

  • Nagy csokor medvehagyma
  • Főtt barna rizs
  • ½ mokkáskanál só
  • 1 mokkáskanál olaj (olyat használj, ami nem vált ki allergiás reakciót)

SAVANYÚKÁPOSZTÁS CSICSERIBORSÓHOZ ALAPANYAGOK

  • 8 dkg csicseriborsó
  • 1 db babérlevél
  • 8 dl víz
  • ½ mokkáskanál só

SAVANYÚKÁPOSZTÁS RÉSZHEZ ALAPANYAGOK

  • 2 db közepes vagy nagy méretű vöröshagyma
  • 2 evőkanál napraforgóolaj (aki érzékeny a napraforgómagra az olyan olajat használjon, amire nincs allergiás reakciója)
  • 30 dkg savanyú káposzta
  • 1 db babérlevél
  • 2,5 dl víz
  • ½ mokkáskanál só
  • ½ mokkáskanál őrölt kömény

SÜLT CSIPERKEGOMBA

  • 20 dkg csiperkegomba vékony szeletekre vágva
  • 1 mokkáskanál olaj
  • ½ mokkáskanál só

Elkészítés

BARNA RIZS FŐZÉSE

1.   Szűrőn keresztül megmosom a barna rizst (lehet csap alá is tartani vagy kis keverőtálba tenni és 3 alkalommal vizet engedni rá) 

2.   Vastagtalpú edénybe teszem a barna rizst, a vizzel és a sóval együtt, majd felforralom fedő alatt.

3.   Amikor felforrt, kicsire veszem a lángot, hőelosztót teszek az edény alá, majd 35 percig kicsi lángon főzöm fedő alatt. Tilos megkeverni, mert gőzcsövecskék alakulnak ki a főzés során, amitől megpuhul a gabona. Ha megkeverem, nem tud megpuhulni. Mindig újra rendezi magát a gabona a főzéshez, hogy kialakuljanak ezek a gőz csövecskék.

4.   Amikor elzártam a gázt, még néhány percig hagyom a fedőt az edényen.

CSICSERIBORSÓ 

1.   Kiválogatom a csicseriborsót a rossz szemektől és a kicsi kavicsoktól.

2.   Szűrőbe téve megmosom a csicseriborsót. Ezt lehet csap alá tartva, vagy úgy, hogy kis keverőtálba teszem és 3 alkalommal vizet engedek rá, majd szűrőn át a csicseriborsó mosóvizét kiöntöm.

3.   A főzőedénybe beleteszem a főzővizével és a babérlevéllel együtt. Legalább 3 órán át áztatom főzés előtt.

4.   A vastag talpú főző edényben vagy kuktában a csicseriborsót áztatás után elkezdem főzni.

5.   Felforralom és ezután kicsi lángra veszem, majd fedő alatt 50 perc alatt puhára főzöm.

6.   Ezután adom hozzá a sót, és kiveszem a babérlevelet.

SAVANYÚKÁPOSZTA RÉSZ ELKÉSZÍTÉSE

1.   A vöröshagymákat apró kockákra vágjuk és az olajon üvegesre pirítjuk.

2.   Ezután hozzáadjuk a savanyú káposztát, a sót, a vizet és a fűszereket.

3.   Lefedjük az edényt és felforraljuk.

4.   Felforralás után kicsire vesszük a lángot és 35 perc alatt puhára főzzük.

SÜLT CSIPERKE GOMBA

1.   A megmosott és szeletekre vágott csiperkegombát serpenyőbe tesszük, majd egy mokkáskanál olajon kicsit sózva megpirítjuk.

A főtt savanyú káposztát, sült csiperkegombát és a főtt csicseriborsót összekeverjük.

Várható főzési idő

50 perc

Mikor fogyasszuk

Ebédre fogyasszuk

Tálalás

Tálaláskor friss, apróra darabolt petrezselyemmel megszórhatom a tetejét.

Tárolás

A maradékot 3 napig hűtőszekrényben lehet tárolni. Bár a savanyú káposzta tovább is tárolható hűtőben.

Recept változatok

Lehet ugyan ezt a főfogást a főtt csicseriborsó helyett főtt vörös és más babokkal helyettesíteni. A főtt barna rizs helyett más főtt gabonát is tehetek pl. kölest vagy puliszkát. Lehet főtt tésztával (rizs, köles, kukorica stb.) is a barna rizst helyettesíteni. 

A csiperkegomba helyet lehet ízlés szerint laska vagy bármilyen más ehető gombát használni.

Hasznos tanácsok

Lehet kapni tartósítószer mentesen főtt csicseriborsó konzervet, amikor nincs idő, ezt is lehet használni. A savanyú káposztás étel akár egy hétig is hűtve tárolható. 

A főtt gabonák maximum 3 napig, a tésztákat pedig mindig frissen főzzük ki, mivel azok gyorsan elkészíthetők.