Fogyasztási javaslat

Glutén, tej, tejtermék, tojás, szója és cukormentes. 

Az elkészítéséhez olyan olajat használj, amely nem vált ki allergiás reakciót.

Hozzávalók / 4 fő részére

  • 1,2 dl víz
  • 2 db vöröshagyma kis kockákra vágva
  • 1 db közepesméretű sárgarépa 
  • 1 db közepes méretű fehérrépa
  • 1 csomag újhagyma apró vékony szeletekre vágva teljes hosszában a zöld részével együtt
  • 1 mokkáskanál olaj (napraforgó, szezám stb. – ami nem vált ki allergiás reakciót)
  • 1 teáskanál só vagy ízlés szerint

Elkészítés

1.    Daraboljuk fel a vöröshagymát.

2.    Tegyük edénybe a kockára vágott vöröshagymát és pirítsuk üvegesre mokkáskanál olajon sózva.

3.    Ezután adjuk hozzá a savanyúkáposztát és főzzük puhára, majd tegyük bele a sárgarépát és a fehérrépát is. Együtt pirítsuk meg, majd adjunk hozzá vizet és főzzük puhára.

4.    Tálaláskor vékonyra vágott újhagymát adjunk a forró leveshez.

Várható főzési idő

40 perc

Mikor fogyasszuk

Ebédre fogyasztjuk.

Tálalás

Tálaláskor a tetejére lehet apróra darabolt petrezselyemet, snidlinget vagy póréhagymát is szórni.

Tárolás

Hűtőszekrényben 3 napig tárolhatjuk.  

Recept változatok

Lehet még fokhagymával és más zöldségekkel is gazdagítani a levest. Ha már van zsenge karalábé, azt is tehetünk hozzá.

Hasznos tanácsok

Ez az édes kellemes savanykás ízű leves segít a máj regenerálásában. Télen úgy is több olajjal főztünk, nehezebb ételeket fogyasztottunk, ami megterhelő. Tavasszal a máj tisztításnak van itt az ideje. Segítsük ezt ezzel a kellemes levesünkkel.

Ha túl savanyú a káposzta lehet áztatni fél vagy egy órán át. Ezt a vizet tartsuk meg a leves savanykás íze miatt, mert áztatással ez már csak abban lesz érezhető.