Fogyasztási javaslat
Tej, tejtermék, tojás, szója és cukormentes.
Az árpa gluténtartalmú, ezért, aki allergiás a gluténra, az barna rizst használjon helyette.
Hozzávalók / 4 fő részére
SÓLET ÁRPÁVAL
- 20 dkg árpa
- 20 dkg bab (lehet fehérbab, tarkabab ami van)
- 1 dl víz
- teáskanál só
- 2 babérlevél
- 2 db fokhagyma finomra reszelve
- 1 db vöröshagyma apró kockákra vágva
- só
ECETES LILAHGYMÁS FEJES SALÁTA SAVANYÚVAL
- 1 db kisméretű lilahagyma apró kockákra vágva
- 1 db fejes saláta
- Csipet só
- 1 evőkanál természetes ecet (almaecet)
- 1 dl víz
Elkészítés
SÓLET ÁRPÁVAL
1. Az árpát és a babot vastagtalpú edénybe vagy kuktába teszem és átmosom többször langyos vízzel addig, amíg tiszta nem lesz a víz.
2. Ezután hozzáadom az 1 liter tiszta vizet, a babérlevelet, a vöröshagymát, a fokhagymát és a csipet sót, majd lezárom a kuktát, vagy lefedem a fazekat.
3. A lángot nagyra veszem és felforralom. A kuktaszelep sípolva jelzi, amikor felforrt. Ezután kicsire veszem a lángot és még 50 percig főzöm, amíg puha nem lesz.
4. Ezután hozzáadom a sót, hogy még forrón beszívja.
ECETES LILAHGYMÁS-FEJES SALÁTA SAVANYÚVAL
1. Megmosom a fejes salátát, hogy ne legyen homokos. Leveleire szedem és vékony csíkokat szeletelek.
2. Hozzáadom az apró kockákra vágott lilahagymát.
3. Összekeverem a vizet a sóval és az ecettel, majd a lilahagymás salátára öntöm.
Várható főzési idő
Összesen kb. 50 perc az előkészületekkel együtt. Amíg fő a sólet addig el lehet készíteni a saláta-savanyúságot.
Mikor fogyasszuk
Ebédre
Tálalás
A tetejét díszíthetjük friss tavaszi saláta levéllel.
Tárolás
Hűtőszekrényben 2 napig tárolhatjuk.
Recept változatok
Sokféle babfélét lehet használni (pl. fehérbab, tarkabab, vörösbab).
A gluténmentes variációban barna rizst lehet használni együtt áztatva és főzve a babbal.
Hasznos tanácsok
Az eszközök tisztításához javaslat
A gabona főzőedényünket javasolt azonnal langyos vízzel elmosni, amikor kimertük belőle a főtt gabonát. Ha ezt elmulasztjuk, akkor rászárad a gabona maradék és fémdörzsivel, áztatással tudjuk csak elmosni. „Azonnal örömmel, később körömmel” tartja a mondás.
Ha van gluténra hiperérzékeny a családban akkor külön edényben főzzük a
gluténmentes gabonákat (köles, barna risz, kukorica, hajdina) és másikban a gluténtartalmúakat (árpát, búzát).