Fogyasztási javaslat

Tej, tejtermék, tojás, szója és cukormentes.

Az árpa gluténtartalmú, ezért, aki allergiás a gluténra, az barna rizst használjon helyette.

Hozzávalók / 4 fő részére

SÓLET ÁRPÁVAL

  • 20 dkg árpa
  • 20 dkg bab (lehet fehérbab, tarkabab ami van)
  • 1 dl víz
  • teáskanál só
  • 2 babérlevél
  • 2 db fokhagyma finomra reszelve
  • 1 db vöröshagyma apró kockákra vágva

ECETES LILAHGYMÁS FEJES SALÁTA SAVANYÚVAL

  • 1 db kisméretű lilahagyma apró kockákra vágva
  • 1 db fejes saláta
  • Csipet só
  • 1 evőkanál természetes ecet (almaecet)
  • 1 dl víz

Elkészítés

SÓLET ÁRPÁVAL

1.   Az árpát és a babot vastagtalpú edénybe vagy kuktába teszem és átmosom többször langyos vízzel addig, amíg tiszta nem lesz a víz.

2.   Ezután hozzáadom az 1 liter tiszta vizet, a babérlevelet, a vöröshagymát, a fokhagymát és a csipet sót, majd lezárom a kuktát, vagy lefedem a fazekat.

3.   A lángot nagyra veszem és felforralom. A kuktaszelep sípolva jelzi, amikor felforrt. Ezután kicsire veszem a lángot és még 50 percig főzöm, amíg puha nem lesz.

4.   Ezután hozzáadom a sót, hogy még forrón beszívja.

ECETES LILAHGYMÁS-FEJES SALÁTA SAVANYÚVAL

1.   Megmosom a fejes salátát, hogy ne legyen homokos. Leveleire szedem és vékony csíkokat szeletelek.

2.   Hozzáadom az apró kockákra vágott lilahagymát.

3.   Összekeverem a vizet a sóval és az ecettel, majd a lilahagymás salátára öntöm.

Várható főzési idő

Összesen kb. 50 perc az előkészületekkel együtt. Amíg fő a sólet addig el lehet készíteni a saláta-savanyúságot.

Mikor fogyasszuk

Ebédre

Tálalás

A tetejét díszíthetjük friss tavaszi saláta levéllel. 

Tárolás

Hűtőszekrényben 2 napig tárolhatjuk. 

Recept változatok

Sokféle babfélét lehet használni (pl. fehérbab, tarkabab, vörösbab).

 A gluténmentes variációban barna rizst lehet használni együtt áztatva és főzve a babbal.

Hasznos tanácsok

Az eszközök tisztításához javaslat

A gabona főzőedényünket javasolt azonnal langyos vízzel elmosni, amikor kimertük belőle a főtt gabonát. Ha ezt elmulasztjuk, akkor rászárad a gabona maradék és fémdörzsivel, áztatással tudjuk csak elmosni. „Azonnal örömmel, később körömmel” tartja a mondás.

Ha van gluténra hiperérzékeny a családban akkor külön edényben főzzük a

gluténmentes gabonákat (köles, barna risz, kukorica, hajdina) és másikban a gluténtartalmúakat (árpát, búzát).