Fogyasztási javaslat

Tej, tejtermék, tojás, szója és cukormentes. 

Az elkészítéséhez olyan olajat használj, amely nem vált ki allergiás reakciót.

Az árpa gluténtartalmú, ezért aki gluténérzékeny az főtt barna rizs levésbetéttel fogyassza.

Hozzávalók / 4 főre

  • 2 dl víz
  • 2 db vöröshagyma kis kockákra vágva
  • 60 dkg sütőtök
  • 8 dkg árpa
  • 4 evőkanál csíra (lucerna stb.)
  • 1 mokkáskanál olaj (napraforgó, szezám stb. – ami nem vált ki allergiás reakciót)
  • 1 teáskanál só vagy ízlés szerint

Elkészítés

1.    Daraboljuk fel a vöröshagymát.

2.    Tegyük edénybe a kockára vágott vöröshagymát és pirítsuk üvegesre egy mokkáskanál olajon sózva.

3.    Ezután adjuk hozzá a sütőtök kockákat. Folyamatos keveréssel 3 percig együtt pirítjuk, majd hozzáadjuk a vizet és főzzük puhára.

4.    Mixerrel pépesítsük.

5.    Az árpát egy másik edényben puhára főzzük. Vastagtalpú edénybe tesszük a megmosott árpa szemeket és 2,5 dl vizet öntünk rá. Lehet előző este áztatni és az áztató vizével együtt főzni. Először forraljuk fel fedő alatt a vizet az árpával és egy csipet sóval együtt. Majd forrás után vegyük kicsire a lángot és még 35 percig gyengéden főzzük. A gázt zárjuk el és a fedőt még 10 percig hagyjuk rajta.

6.    Tálaláskor egy kanál csírát és főtt árpát adjunk a forró leveshez.

Várható főzési idő

40 perc 

Mikor fogyasszuk

Ebédre fogyasztjuk.

Tálalás

Tálaláskor a tetejére lehet apróra darabolt petrezselyemet, újhagymát vagy póréhagymát is szórni.

Tárolás

Hűtőszekrényben 2 napig tárolhatjuk.  

Recept változatok

Lehet még fokhagymával is gazdagítani a levest. Tavaszig néhány sütőtökünk még megmarad a téli tárolás után. Ez a tavaszi változatú sütőtökkrémleves már átvezet a jó időbe.

Hasznos tanácsok

Ez az édes ízű leves segít a természetes édes íz napi bevitelében. Nyugtatja és jó hatással van a hasnyálmirigyre. Csökkenhet az édesség utáni vágy is.