Fogyasztási javaslat

Glutén, tej, tejtermék, tojás, szója és cukormentes. 

A szendvics készítéséhez olyan olajat használj, amelyre nincs allergiás reakciód.

Hozzávalók / 2 főre

  • 8 dkg tarkabab
  • 1 db babérlevél
  • 5 dl tiszta víz
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál olaj (szezám, napraforgó, oliva, repce – ami nem vált ki allergiás reakciót)
  • 1 mokkáskanál só

SZENDVICS DÍSZ A TETEJÉRE

  • 2 teáskanál mungóbabcsíra
  • 12 db rukkola levél

Elkészítés

1. A kiválogatott és megmosott tarkababot előző este beáztatom vagy 3-4 órán át áztatom a főzés előtt.

2. Ezután vastag talpú edénybe vagy kuktába teszem a babérlevéllel és a vízzel.

3. Lefedem az edényt és felforralom a vizet.

4. Amikor felforrt, akkor kicsire veszem a lángot és 40 percig gyenge lángon puhára főzöm keverés nélkül.

5. Ezután kiveszem a babérlevelet és hozzáadom a sót. Megvárjuk, amíg beszívja a sós ízt (legalább öt perc).

6. Mixer gépbe teszem a főtt sós tarkababot a nyers reszelt fokhagymával és az olajjal együtt. Botmixerrel is lehet pépesíteni.

7. Fogyasztáskor a szendvics tetejére szórok egy teáskanál mungóbab csírát és 6 db rukkola levelet.

Várható elkészítési idő

50 perc

Ha van főtt bab akkor 10 perc alatt elkészül a babkrém.

Mikor fogyasszuk

Lehet különböző napszakban fogyasztani.

Aki megszokta, hogy szendviccsel indítja a napot, az reggelire fogyassza.

Lehet 10 óraira, uzsonnára egy-két szeletet fogyasztani, kiegészítve a reggeli, ebéd és vacsora étkezéseket, ha kevésnek bizonyult valamiért.

Aki megszokta, hogy vacsorára szendvicset eszik, az fogyassza vacsorára. 

Tálalás

Vékonyra szeletelt uborkával és pirított napraforgómaggal díszíthetem tálaláskor a szendvicset.

Tárolás

Az elkészült vörösbabkrémet tegyük dobozba és 2 napig hűtőszekrényben tudjuk tárolni. Hamar megromlik, ha kint hagyjuk a meleg konyhában, mert tömény fehérjetartalmú és ezért könnyen bomlik. Nincs benne semmilyen tartósítószer.

Recept változatok

Lehet a főtt tarkabab helyett más babféléket, főtt csicseriborsót is használni. Szintén lehet különböző módon ízesíteni pl. fokhagymával, vöröshagymával, újhagymával, póréhagymával vagy snidlinggel. Lehet kedvelt fűszereket is használni egyéni ízlés szerint.

Hasznos tanácsok

Lehet vásárolni főtt tarkabab konzervet, ami nem tartalmaz tartósítószert.

Ha saját magunk főzzük meg a babot a főzéshez, akkor használjunk babérlevelet, hogy megpuhuljon és ne okozzon gázképződést. Fontos, hogy nagyon puha legyen a tarkabab.

Szintén fontos, hogy amikor megpuhult a bab azután tegyük hozzá a sót. A sós vízben nem tud puhára főni a hüvelyes, a héj része kemény marad, ami fogyasztáskor panaszt okozhat (pl. kellemetlen puffadást). Ezért feltétlen inkább főzzük túl, nagyon puhára a babot.

Amikor elkészül a szendvicskrémünk azonnal tegyük hűtőszekrénybe.

Fogyasztáskor frissen kenjük rá a kenyerünkre. Előre elkészítve úgy, hogy rákenjük a kenyérre és később fogyasztjuk el, nem javasolt, mert elázik a kenyerünk.

Éppen ezért uzsonnára, 10 óraira külön kis dobozba szállítsuk hűtve, és fogyasztáskor kenjük csak a kenyérre.

Javasolt a mixert, keverő eszközöket azonnal elmosni, mert hamar romlanak a fehérje tartalmú alapanyagok. Később a nem megfelelő mosogatáskor az eszközökön lévő maradék az ételbe kerülve azt könnyen „beindíthatja” és emiatt megromlhat.