Fogyasztási javaslat
Glutén, tej, tejtermék, tojás, szója és cukormentes.
Az elkészítéséhez olyan olajat használj, amely nem vált ki allergiás reakciót.
Amennyiben nem szeretnél/tudsz csalánt használni, helyettesítheted azt fejes salátával.
Hozzávalók / 4 főre
CSALÁNOS BARNA RIZS
- 30 dkg kerekszemű barna rizs
- 6 dl tiszta víz
- teáskanál só
- 2 csokor csalán apróra darabolva (két csokor petrezselyem mennyiség)
- 1 mokkáskanál olaj (szezám, napraforgó, repce – ami nem vált ki allergiás reakciót)
PIROSRETEK-JÉGCSAPRETEK SALÁTA
- 4 db piros hónapos retek reszelve
- 10 cm hosszú jégcsapretek reszelve
- Csipet só
- Ha van citrom, akkor egy kanál friss citrom kicsavart leve (DE citrom nélkül is jó).
TAVASZI BARNALENCSE RAGÚ
- 15 dkg lencse
- 1 db új tavaszi első sárgarépa
- 1 db új tavaszi első fehérrépa
- 1 db zeller zöld szára
- 2 fokhagyma reszelve
- 1 db babérlevél
- 1 teáskanál só, vagy ízlés szerint
Elkészítés
BARNA RIZS FŐZÉSE
1. Vastagtalpú edénybe tegyük bele a 30 dkg rizst és mossuk meg. Például tegyünk rá vizet, hogy lepje el, kézzel kevergessük meg. Ezután szűrőn át öntsük le róla a mosó vizet, hogy ne a rizs szemekkel együtt öntsük ki. 2-3 alkalommal ismételve már tiszta is lesz a rizs.
2. Ezután tegyük bele a vizet és a sót, majd fedjük le.
3. A gázlángot a legnagyobbra vegyük és forraljuk fel a rizst.
4. Amikor felforrt, akkor a legkisebb lángra vegyük le a gázt és még 30 percig főzzük fedő alatt KEVERÉS NÉLKÜL. Gőz csövecskék alakulnak ki, ami megfőzi a gabonát. Ha összekeverjük, akkor soha nem tud puhára főni a gabona, mert mindig újra kezdi rendezni ezeket a csövecskéket. Hagyjuk nyugodtan főni a gabonát keverés nélkül.
5. 30 perc múlva elzárjuk a gázt. A fedőt hagyjuk rajta még az edényen. Néhány perc múlva emeljük fel a fedőt és fakanállal keverjük össze a rizst. A gázlánghoz közelebb lévő réteg erősebb, mint ami legfelül van. Egyenletesen keverjük össze gyengéden a rizst.
PIRÍTOTT CSALÁN KÉSZÍTÉSE
1. Gumikesztyűvel vagy nejlonzacskót húzva a kezünkre szedjük le a csalán felső 15 cm-s részét és tegyük bele egy nejlonzacskóba. Legalább 5-6 db-ot.
2. Tegyünk vizet a zacskóban lévő csalánra és csomózzuk meg a zacskó végét, hogy ne jöjjön ki belőle a víz.
3. Ezután hengergessük meg a zacskót a deszkán vagy asztalon néhányszor. Ennek hatására, amikor kicsomózzuk és kiöntjük a vizet a csalán levele nem fog szúrni.
4. Mossuk meg a csalánt.
5. Vágódeszkán daraboljuk fel apróra.
6. A serpenyőben lévő olajra teszem az apróra darabolt csalánt és a sót.
7. Folyamatos keveréssel 3 percig pirítjuk.
PIRÍTOTT CSALÁNOS BARNA RIZS KÉSZÍTÉSE
A megpirított csalánt hozzáadjuk a főtt barna rizshez és egyenletesen elkeverjük.
PIROSRETEK-JÉGCSAPRETEK SALÁTA KÉSZÍTÉSE
1. Mossuk meg a piros retket és a jégcsapretket.
2. Reszeljük le kislyukú reszelővel mindkettőt, majd keverjük össze őket.
3. Ezután sózzuk meg egy csipet sóval.
4. Ha van citrom odahaza, akkor ízlés szerint egy kanál friss citrom levét tegyük rá.
TAVASZI BARNALENCSE RAGU
1. Megmossuk és kiválogatjuk a lencsét.
2. Feltesszük főni háromszoros vízben a babérlevéllel és a zöldségekkel együtt egy csipet sóval.
3. 30 perc alatt puhára fő a lencse és a zöldségek is.
4. Ezután ízesítem még (ha szükséges) sóval.
Várható főzési idő
50 perc
Amíg fő a barna rizs addig elkészítjük a lencseragut és a reteksalátát.
Mikor fogyasszuk
Ebédre
Tálalás
A tányérra 40-50%-ban csalános barna rizst tegyünk, 20%-ban lencse ragut és 2-3 evőkanál reteksalátát. A tetejét díszíthetjük tavaszi zöldségekkel: pl. salátaboglárkával, különféle csírákkal, olyanokkal amelyek jellegzetesen tavaszi alapanyagok.
Tárolás
Hűtőszekrényben 2 napig tárolhatjuk.
Recept változatok
Sokféle lencse létezik, bármelyikből elkészíthetjük.
Hasznos tanácsok
Milyen edényben főzzük meg a barna rizst?
Vastagtalpú edény a legjobb a barna rizs és a többi gabonák főzéséhez. A vékony talpú pl. zománcozott edényben leéghet az alja.
A kuktában főzött rizshez kicsit kevesebb víz is elég. Amikor a szelep sípol, jelzi, hogy forr a víz az edényben, ilyenkor kicsire vesszük a lángot és hőelosztót teszünk a kukta alá. 35 perc múlva zárjuk el a gázt, várjuk meg, amíg magától kihűl annyira, hogy kinyílik a kuktafedő. Addig is tudunk zöldséget darabolni, mosogatni az addig a főzéshez használt eszközeinket, rendet tenni a konyha asztalunkon, a konyhában.
Az eszközök tisztításához javaslat
A gabona főzőedényünket javasolt azonnal langyos vízzel elmosni, amikor kimertük belőle a főtt rizst vagy más főtt gabonát. Ha ezt elmulasztjuk, akkor rászárad a gabona maradék és fémdörzsivel, áztatással tudjuk csak elmosni. „Azonnal örömmel, később körömmel” tartja a mondás. 🙂