Fogyasztási javaslat
Tej, tejtermék, tojás, szója és cukormentes.
A szendvics készítéséhez olyan olajat használj, amelyre nincs allergiás reakciód.
A tönkölybúza gluténtartalmú, ezért az fogyassza, aki nem érzékeny a gluténra. Helyette gluténmentes főtt kölest lehet használni.
Hozzávalók / 2 főre
- 10 dkg fehérbab
- 1 db babérlevél
- 10 dkg tönkölybúza
- 1 mokkáskanál pirospaprika
- 1 mokkáskanál kömény
- 1 gerezd fokhagyma finomra reszelve
- 5 dl víz a főzéshez
- 1 mokkáskanál olaj (szezám, napraforgó, oliva, repce – ami nem vált ki allergiás reakciót)
- 1 mokkáskanál só, ízlés szerint
- A szendvics tetjére 10 cm hosszú poréhagyma darab
Elkészítés
BABKRÉM
1. A kiválogatott, előző nap 8 órán át beáztatott és megmosott fehérbabot vastag talpú edénybe, vagy kuktába teszem a babérlevéllel és a vízzel együtt.
2. Lefedem az edényt és felforralom a vizet.
3. Amikor felforrt, akkor kicsire veszem a lángot és 40 percig gyenge lángon puhára főzöm keverés nélkül.
4. Ezután kiveszem a babérlevelet és hozzáadom a sót. Megvárjuk, amíg beszívja a sós ízt (legalább öt perc).
5. Mixer gépbe teszem a főtt sós fehérbabot, a piros paprikát a nyers reszelt fokhagymával és az olajjal. Botmixerrel is lehet pépesíteni.
TÖNKÖLYBÚZA (PUHÁRA) FŐZÉSE
Előző nap 8 órára beáztatom a tönkölybúzát.
1. Vastagtalpú edénybe teszem 2,5 dl tiszta vízzel és egy csipet sóval, majd felforralom.
2. Forrást követően kicsire veszem a lángot és puhára főzöm keverés nélkül (kb. 30 perc).
3. Amikor eltűnik a víz, megpuhult az egész búza szem.
4. Összekeverem a babkrémet az egészben főtt tönkölybúza szemekkel.
Várható elkészítési idő
35 perc
Mikor fogyasszuk
Reggelire
Tálalás
A szendvics tetejét karikára szeletelt póréhagymával lehet díszíteni.
Tárolás
Az elkészült szendvics krémet tegyük dobozba és 2 napig hűtőszekrényben tudjuk tárolni. Hamar megromlik, ha kint hagyjuk a meleg konyhában, mert tömény fehérjetartalmú és ezért könnyen bomlik. Nincs benne semmilyen tartósítószer.
Recept változatok
Ízesíthetjük pl. vöröshagymával, újhagymával vagy póréhagymával is. Lehet kedvelt fűszereket is használni egyéni ízlés szerint.
Hasznos tanácsok
Fontos, hogy feltétlen főzzük puhára a babot és a búzát, hogy ne okozzon gázképződést.
Amikor elkészül a szendvicskrémünk azonnal tegyük hűtőszekrénybe.
Fogyasztáskor frissen kenjük rá a kenyerünkre. Előre elkészítve úgy, hogy rákenjük a kenyérre és később fogyasztjuk el, nem javasolt, mert elázik a kenyerünk.
Éppen ezért uzsonnára, 10 óraira külön kis dobozba szállítsuk hűtve, és fogyasztáskor kenjük csak a kenyérre.
Javasolt a mixert, keverő eszközöket azonnal elmosni, mert hamar romlanak a fehérje tartalmú alapanyagok. Később a nem megfelelő mosogatáskor az eszközökön lévő maradék az ételbe kerülve azt könnyen „beindíthatja” és emiatt megromlhat.