Fogyasztási javaslat
Glutén, tej, tejtermék, tojás, szója és cukormentes.
Hozzávalók / 4 főre
EPER KRÉM
- 40 dkg megmosott, felkockázott eper
- 2dl almalé (lehet saját magunknak készíteni vagy vásárolni is 100%-os alma levet)
- csipet só
- 5 dkg rizsliszt
VANÍLIÁS KÖLESKRÉM
- 10 dkg frissen őrölt kölesliszt
- 3 dl víz
- csipet só
- 4 cm-s darab vanília rúd
- 1 dl rizsszirup vagy juharszirup
Elkészítés
EPERKRÉM
1. Felforralom az almalevet egy csipet sóval.
2. Beleteszem az epret a forrásban lévő alma levébe, ami néhány perc múlva megfő
3. Ezután mixerrel simára keverem az almalevet és a kicsit megfőtt epret.
4. Ezután folyamatos keveréssel hozzá adom a rizslisztet, ami besűrít. Majd még további 3-4 percig gyengéden főzöm, amíg besűrűsödik.
VANÍLIÁS KÖLESKRÉM
1. A frissen őrölt kölesliszthez hozzáadom a csipet sót, a vanília rudat és a vizet, majd folyamatos keveréssel főzöm.
2. 10 perc múlva besűrűsödik. Ekkor hozzáadom a rizsszirupot vagy a juharszirupot és tovább főzöm még néhány percig folyamatos keveréssel.
Várható főzési idő
Egy krém elkészítése 20 percet vesz igénybe.
Mikor fogyasszuk
Ebédre, délutáni uzsonnára vagy vacsorára fogyasszuk ezt a desszertet.
Lehet melegen és szobahőmérsékleten egyaránt fogyasztani. Aki fázik, annak jól jöhet a felmelegített desszertkrém.
Tálalás
Különféle desszertekhez is tudjuk adni az így készült krémeket öntetként. Például piskótára, főtt tésztára, amit pirított magvakkal szórunk, de lehet gyümölcs rizs tetejére csurgatni, lehet palacsintába tenni és a tetejére öntetként is használni.
A citromfű vagy menta levél szépen díszíti ezt a desszert fajtát. Ez a kétféle krém öntetként együtt, és magában is egyaránt fogyasztható.
Lehet vásárolni rizstejszínt is. A gabona tejszín használata ünnepivé teszi ezt a desszertet.
Gyümölcsleves alapnak is remek. Adhatunk hozzá alma levet és már tehetjük is hozzá a gyümölcsöket vegyesen vagy fajtánként. Lehet nyersen is nyáron a forróságban fogyasztani.
Gyümölcstorták tetejére is lehet önteni díszítésnek vagy a torta felvágása után.
Néhány szem friss eper maradjon meg a desszert készítésekor, mert a tetejét ezzel szépen lehet díszíteni.
Tárolás
Egyszerre több adagot is készíthetünk és hűtőszekrényben lefedve 3-4 napig tárolhatjuk.
Aki nem szereti hidegen a vanília és eperkrémet, az fel is tudja újra melegíteni fogyasztás előtt.
Recept változatok
Ugyan így készíthető el a málna, a szilva, a barack, a ringló és a ribizlikrém is.
Tavasztól jön még a cseresznye és a meggy. Ezekből ugyan így lehet készíteni krémeket.
Hasznos tanácsok
Lehet nagyobb mennyiséget is készíteni, hogy több napig legyen jó minőségű desszertünk.
Amikor elkészült és forró állapotban van, akkor tiszta (hőkezelt, csírátlanított) befőttes üvegekbe tehetjük, és hűvös helyen tárolhatjuk még egy hétig.