Fogyasztási javaslat

Glutén, tej, tejtermék, tojás, szója és cukormentes. 

A szendvics készítéséhez olyan olajat használj, amelyre nincs allergiás reakciód.

Hozzávalók / 2 főre

  • 10 dkg friss zöldborsó
  • 1 csokor petrezselyem
  • 2,5 dl víz
  • 1 mokkáskanál olaj (szezám, napraforgó, oliva, repce – ami nem vált ki allergiás reakciót)
  • 1 mokkáskanál só, ízlés szerint
  • 2 evőkanál lucernacsíra a szendvics tetjére

Elkészítés

1. A zöldborsót és az apróra darabolt petrezselymet edénybe teszem vízzel, és egy csipet sóval. 

2. Amikor felforrt, akkor kicsire veszem a lángot és 15 percig gyenge lángon puhára főzöm keverés nélkül. Addig főzöm amíg puha lesz.

3. Amikor puha, beleteszek egy mokkáskanál olajat és mixerrel pépesítem.

4. Fogyasztáskor a szendvicset megkenem a krémmel és lucernacsírával megszórom a tetejét.

Várható elkészítési idő

20 perc

Mikor fogyasszuk

Reggelire

Tálalás

Tipikus tavaszi szendvics díszítés a csíra. A szendvics tetejét csírákkal szórva lehet tálalni. Ez nemcsak dísz, hanem fontos hozzávaló a tavaszi étkezéshez.

Tárolás

Az elkészült zöldborsó krémet tegyük dobozba és 2 napig hűtőszekrényben tudjuk tárolni. Hamar megromlik, ha kint hagyjuk a meleg konyhában, mert tömény fehérjetartalmú és ezért könnyen bomlik. Nincs benne semmilyen tartósítószer.

Recept változatok

Ízesíthetjük pl. vöröshagymával, újhagymával vagy póréhagymával is. Lehet kedvelt fűszereket is használni egyéni ízlés szerint.

Hasznos tanácsok

Fontos, hogy feltétlen főzzük puhára a zöldborsót, hogy ne okozzon gázképződést.

Amikor elkészül a szendvicskrémünk azonnal tegyük hűtőszekrénybe.

Fogyasztáskor frissen kenjük rá a kenyerünkre. Előre elkészítve úgy, hogy rákenjük a kenyérre és később fogyasztjuk el, nem javasolt, mert elázik a kenyerünk.

Éppen ezért uzsonnára, 10 óraira külön kis dobozba szállítsuk hűtve, és fogyasztáskor kenjük csak a kenyérre.

Javasolt a mixert, keverő eszközöket azonnal elmosni, mert hamar romlanak a fehérje tartalmú alapanyagok. Később a nem megfelelő mosogatáskor az eszközökön lévő maradék az ételbe kerülve azt könnyen „beindíthatja” és emiatt megromlhat.