Tavaszi energiák

Ilyenkor kienged a fagyos föld és ellenállhatatlan, hatalmas erőt tapasztalunk, amely elképesztő erővel serkenti a növények növekedését.

Megjelennek a friss hajtások, rügyek, minden csírázik, kihajt, kivirágoznak a fák, nőnek a levelek, újra kizöldül körülöttünk a világ. Az idő felmelegszik, az energia aktívabbá, és felfelé irányulóbbá válik (ahogy a sarjadó növények bújnak ki a földből), feléled a természet, nő a napfényes órák száma.

A földbe visszahúzódó gyökerekből, magvakból, hagymákból felfelé irányban növekednek a hajtások.A fagyos föld megnyílik és a földből – láthatatlanul – saját magunk is megérezve tapasztaljuk ezt az emelő, könnyebb napokat hozó érzést.

Táplálkozásunkat ilyenkor egy kettősség jellemzi: egyrészt még felhasználjuk a természetesen tartósított vagy tárolt alapanyagokat, másrészt már egyre több friss, tavaszi nyersanyagot építünk be az étrendünkbe.

Jelenleg felhasznált alapanyagok a főzéshez

Ahogy az előzőleg is írtam, jelenleg még egyrészt vermelt gyökérzöldségeinkből (sárgarépa, fehérrépa, cékla, zellergumó), az aszalt és tárolt gyümölcsökből, valamint a szárított (lestyán, tárkony, és más fűszer növények), hagyományosan erjesztett alapanyagokból főzünk. 

Továbbra is jó a savanyú káposzta, a könnyű és préselt savanyúságok (pl. a vékonyra szeletelt zöldségek bármilyen keverékéhez sót adok és a tetejére tányért teszek súllyal, amivel préselem. A só és a préselés hatására a levét kiengedi a zöldség, és ebben a sós lében erjed. Akár 20 perc múlva is már ehetőek ezek a gyors prés savanyú-salátafélék.), a tésztafélék és a hüvelyesek (száraz babfélék pl. a tarkabab, fehérbab, gyöngybab, vörösbab, tallérbab, salátabab stb.).

Gabonaként az étrendünk része:

  • a kiegyensúlyozott és egész évben főzhető közepes barna rizs
  • az erőt adó búza
  • az enyhén hűtő, tisztító árpa
  • a hűvösebb időben még a melegítő köles,
  • ha jobban fázunk a zab
  • és a hajdina.

Tavaszi alapanyagok és főzési mód

Az előbbiekben felsorolt alapanyagokat az étrendünkben elkezdjük egyre jobban kiegészíteni friss tavaszi nyersanyagokkal. Ez számos célt szolgál. Az egyik ilyen az, hogy a tavasz a tisztító ételek időszaka is. Ilyenkor arra törekszünk,hogy megszabaduljunk az erős téli ételekből felhalmozódott salakanyagoktól.

A tavaszi energiák kiegyenlítésére a főzésünkben a hangsúly a téli időszak erős, melegítő ételeiről átkerül a könnyebb frissebb fogásokra, rövidebb főzési idővel, könnyebb főzési módszerekkel, kevesebb ízesítővel és sóval, több vízben főzéssel, gőzöléssel és hirtelen sütéssel.

A kukta főzési módot a növényi fehérjék puhára főzésére használjuk (babfélék, csicseriborsó). Ez állandóan javasolt főzési mód.

Ahogy melegszik az idő a gabonákat (barnarizs, köles, hajdina stb. ) már nem főzzük kuktában, hanem vastagtalpú edényben lefedve.

A gőzölés, blansírozás, hirtelen pirítás a zöldségfogásoknál naponta használható gyors és könnyű főzési mód a több ideig tartó párolással és sütőben sütéssel szemben. Természetesen a zöldségeket kisebb méretűre vágjuk hogy a rövidebb főzési idő alatt megpuhuljanak.

Makrobiotikus alapanyagok a tavaszi megújuláshoz

A szervezet tisztításán túl az is fontos, hogy „megújítsuk” ilyenkor a szervezetünket. Ebben is szerepet kapnak már a friss tavaszi zöldségek és növények.

A zöld színű rostban gazdag zöldségek feloldják a lerakódott fehérjét, állati zsírt és koleszterint. A vadon termő fajtáik erősebbek ezért kevesebb kell belőlük. Nagyon hasznosak az erősen felfelé irányuló energiájú csalán és a pitypang, más néven gyermekláncfű. Lehetőleg tisztább helyről szedve, segítenek harmonizálni a tavaszi energiákat. 

A jégcsapretek nem csak télen segít nekünk az olajat emészteni, hanem ilyenkor is tisztítja a szervezetből az olajat és az állati eredetű étkezésekből felhalmozódott zsír (sajt) lerakódásokat. 

A fekete retek a felhalmozódott nyálkát segít eltávolítani a tüdőből, az arcüregből és a homloküregből.

A shiitake gomba kitisztítja a sós állati ételekből, és téli savanyúságokból (vagy húskészítményekből és a sajtból) bennünk lerakódott túlzott sómennyiséget. Csökkenti a testhőmérsékletet, a magas vérnyomást és a koleszterinszintet, erősíti az immunrendszert. A shiitake gomba tölgyfán terem. Magyarországon is termelik a jó minőségű bio shiitake gombát, 4 évszakos növény.

frissen facsart alma lé (kicsit savanyúbb almából, cukor nélkül) lázcsillapító és nyugtató hatású.

ensúlyozott energiát ad, az emésztőszervi betegségekben szenvedők segítője, nyugtatja és tisztítja az egész bélcsatornát, visszaadja a rugalmasságát, jó hatást gyakorol az idegrendszerre, az agyműködésre. 

búza erőt, és kitartást ad az aktivitáshoz.

Az árpa jó gyomorrontás, idegesség, láz, bőrkiütések ellen, a hörghurutban, asztmában szenvedőknek, erősíti a májat, feloldja és tisztítja a szervezetből az állati eredetű fehérjék lerakódásait. 

A fent felsorolt alapanyagok többségét, használni fogjuk a tanfolyami ételeinkben.

Tavaszi vadon termő és ehető zöldek

Ebben az időszakban nekünk is a frissen kihajtó fiatal zöldekre és csírákra van szükségünk. Ez a tavaszi vadon termő ehető zöldek fogyasztásának időszaka is. Például a pitypang, tyúkhúr, csalán, salátaboglárka, medvehagyma stb. Röviden bemutatóm ezeket a hasznos kis növényeket.

Pitypang

A gyökerét és a levelét is felhasználjuk. Nem könnyű a teljes gyökerét kiásni a földből. Nagy erővel kapaszkodik, erős túlélő energiával. Ezt a tulajdonságot vesszük magunkhoz, amikor a pitypang (gyermekláncfű) gyökerét elfogyasztjuk. Lehet ragukban csicseriborsóval, babfélével, lencsékkel összefőzni. Alaposan mossuk meg a gyökerét a homoktól, földtől, keféljük át. A kis vékony gyökereket is tartsuk meg, hogy a növény teljes tudását vegyük magunkhoz.

Lehet egyben is megfőzni és felszeletelve a gyökeret karikára, vagy átlósan (diagonálisan) ovális formákra. Alaposan rágjuk meg, nyállal keverjünk el minden falatot úgy nyeljük le, hogy az erősítő hatása jobban érvényesüljön, jobban szívódjon fel a nyálban lévő (ptialin enzim) a rágás során keletkezett emésztést segítő enzimtől.

A teljes növényt is feldarabolás nélkül belefőzhetjük az ételeinkbe, miután megtisztítottuk a földtől. (Csicseriborsó ragú, babragú, lencse ragu stb.)

Levelét salátákhoz hozzáadva fogyasztjuk. Egy evőkanál apróra darabolt pitypang levelet frissen a saláta-savanyú fogásunk tetejére szórva. (Nem töményen csak pitypang levelet.)

Tyúkhúr

A tyúkhúr zöld levelesként segíti a máj regenerálását, mint minden zöld színű, főleg tavasszal a legkorábban kihajtó zöld leveles növény. Felhasználhatjuk salátákhoz és gyógyító hatású italokhoz egyaránt. A megmosott zöld levelecskéket apró darabra vághatjuk, mint a petrezselymet és egy mokkáskanálnyival a saláta-savanyúhoz hozzátehetjük.

Lehet az apróra darabolt megmosott tyúkhúr levelecskéket gyógyhatású teának megfőzni. Két evőkanál tyúkhúrhoz teszek két evőkanálnyi apróra darabolt csalánt, két evőkanálnyi apróra szeletelt zöld kelkáposztalevelet 4 dl vizet hozzáadva 10 percig főzöm, majd leszűröm és forrón elfogyasztom. Ezt a gyógyhatású teát csak kúraszerűen javasolt fogyasztani állapottól függően. Pl. Heti 3 alkalommal két héten át. Segít a túlsúly, magas koleszterinszint, a máj regenerálása esetén, a hatása akkor érvényesül, ha közben semmilyen tejterméket – főleg sajtot – nem fogyaszt és a hidegvérű egyedek helyett halhúst eszik. Makrobiotikus szakértő segítségével tudja állapotának megfelelően pontosítani a kúrát, személyes konzultáció során.

Csalán

Segíti a máj regenerálását, mint minden zöld színű, főleg tavasszal a legkorábban kihajtó zöld leveles növény. Felhasználhatjuk gabonákhoz adva és gyógyító hatású italokhoz egyaránt. A megmosott zöld leveleket apró darabra vághatjuk, mint a petrezselymet és egy evőkanállal 20 dkg főtt gabonához (barnarizs, köles, hajdina, árpa, búza, puliszka) adhatom, amikor a gabona éppen megfőtt és tűz forró, vagy serpenyőben mokkáskanál olajon vagy vízben megpirítom néhány percig és úgy keverem a főtt gabonákhoz.

Lehet az apróra darabolt megmosott csalán leveleket gyógyhatású teának megfőzni. Két evőkanál apróra darabolt csalánlevélhez teszek két evőkanálnyi tyúkhúrt, két evőkanálnyi zöld kelkáposztalevelet, 2 evőkanál feldarabolt petrezselymet 5 dl vizet hozzáadva forrástól számított 10 percig főzöm, majd leszűröm és forrón elfogyasztom. Ezt a gyógyhatású teát csak kúraszerűen javasolt fogyasztani állapottól függően. Pl. Heti 3 alkalommal két héten át. Segíti a feszült, kemény máj fellazítását és a salakanyagok felszabadítását.  A hatása akkor érvényesül, ha közben semmilyen tejterméket – főleg sajtot – nem fogyaszt és a melegvérű egyedek helyett a hidegvérű halhúst fogyasztja. Makrobiotikus szakértő segítségével tudja állapotának megfelelően pontosítani a kúrát, személyes konzultáció során.

Salátaboglárka

Saláták készítésekor használjuk a legfrissebb korai zsenge leveleit. Az idősebb levelek keserűek. A leszedett leveleket megmossuk és felszeletelve a salátafélékhez adjuk. Napi mennyisége a salátákhoz adva egy teáskanálnyi apróra darabolt zöld friss zsenge salátaboglárka levél.

Szintén segíti a máj regenerálását, mint minden zöld színű, főleg tavasszal a legkorábban kihajtó zöld leveles növény. 

Lehet az apróra darabolt megmosott salátaboglárka leveleket gyógyhatású teának megfőzni más zöld leveles növényekkel együtt. Két evőkanál apróra darabolt salátaboglárka levélhez teszek két evőkanálnyi tyúkhúrt, két evőkanálnyi zöld kelkáposztalevelet, 2 evőkanál feldarabolt petrezselymet 5 dl vizet hozzáadva forrástól számított 10 percig főzöm, majd leszűröm és forrón elfogyasztom. Ezt a gyógyhatású teát csak kúraszerűen javasolt fogyasztani állapottól függően. Pl. Heti 3 alkalommal két héten át. Segít a túlsúly, magas koleszterinszint, a máj regenerálása esetén, a hatása akkor érvényesül, ha közben semmilyen tejterméket – főleg sajtot – nem fogyaszt és a melegvérű egyedek helyett a hidegvérű halhúst fogyasztja. Makrobiotikus szakértő segítségével tudja állapotának megfelelően pontosítani a kúrát, személyes konzultáció során.

Medvehagyma

A tavasz ajándéka, amikor az erdőben aljnövényzetként megjelenik elképesztő mennyiségben a medvehagyma. Számos felhasználási lehetőséget kínál alaposan megmosva:

  • szendvicsekhez, levesekhez, főfogásokhoz nyersen felszeletelve,
  • medvehagyma krémlevest is főzhetünk belőle,
  • saláták készítésekor használhatjuk még. A leszedett leveleket megmossuk és felszeletelve a salátafélékhez adjuk. Napi mennyisége a salátákhoz adva egy csokornyi apróra darabolt zöld friss zsenge medvehagyma levél.Zöld levelesként segíti a máj regenerálását, mint minden zöld színű, főleg tavasszal a legkorábban kihajtó zöld leveles növény. Készíthető gyógyital más zöld leveles növénnyel együtt pl. csalán, kelkáposztalevél, pitypang levél… A pontosítás állapothoz igazodjon makrobiotikus szakértő segítségével

Hasznos tippek a tavaszi ételeinkhez

Minden fogás tetejére (szendvics, leves, főfogás, reggeli kása étel) szórhatunk apróra darabolt zöld újhagyma szárat, snidlinget és különböző csírákat.

Használjuk salátákba kicsi mennyiségben néhány pitypang (gyermekláncfű) friss zöld levelét, vagy salátaboglárka friss új levelét összedarabolva frissen (akár a saláta tetejét is szórhatjuk ezzel).

Egészségünk érdekében, minél több vadon növő zöldet használjunk az ételeinkbe tavasszal.

A táplálékallergiások részére használható alapanyagok, tavaszi a tisztulás érdekében

Táplálék allergiásoknak a barna rizs, a köles és a hajdina javasolt. 

Az árpa, árpagyöngy és a búza gluténtartalmú ezért a gluténra érzékenyek ezeket a gabonákat ne fogyasszák.

Szintén ezért a heti menüben található tisztító árpa, és erőt adó búza ételeket kerüljék. Helyette a számukra biztonságos gluténmentes gabonákat és azok tésztáit használják az ételkészítéshez: barna rizs, köles, hajdina, kukorica, cirok.

Heti több alkalommal is fogyaszthatunk jó minőségű főtt tészta ételt. A napi étrendben a levesekhez, ragukhoz, a zöldséges gabonához, a blansírozott zöldségekhez vagy a gyors savanyúságokhoz a rostos (szárzellert, brokkolit), vermelt (sárgarépa, fehérrépa, cékla) vagy friss tavaszi zöldségeket használjuk, mint akáposztát, sárgarépát, fehérrépát, hagymaféléket, jégcsapretket, egyéb retekféléket. 

Röviden az íz érzékelésünk változásáról

Amikor más étrendre térünk át legyünk türelemmel, ne mondjunk azonnal ítéletet. Az ízfokozókkal és erős fűszerekkel elnyomott ízlelő képességünknek szüksége van átmeneti időre, amíg a természetes, egyszerű, hagyományos ételek enyhébb ízét ismét érzékelni fogja. 

Amikor a működése ismét helyreáll, akkor egyre élvezetesebbek lesznek számunkra az enyhébb új ételek azzal a jó érzéssel együtt, hogy ezek az egészségünket szolgálják. Kitartva mellette tapasztalni is fogjuk állapotunkban a sok örömteli változást.

Röviden az átmenti tisztulási tünetekről

Gyógyító, tisztító ételek fogyasztásánál tapasztalhatunk átmeneti tisztulási tüneteket. Megváltozhat a vizeletünk, a székletünk, tisztulási tüneteket észlelhetünk a bőrünkön kiütésként, a légútjainkon keresztül náthához hasonlót. 

Az egyensúlyra, gyógyulásra törekvő testünk ezekben a folyamatokban szabadul meg az addig benne a feldolgozott ételektől, húsoktól, sajtoktól, alkoholtól, tejtermékektől, cukortól, stb.felhalmozódott mérgektől.Ha nem is kellemes, fogadjuk el és legyünk tudatában, hogy átmenetiek. Ez a kis kellemetlenség megéri az ezt követő nagyobb vitalitást, életerőt, az optimálisabb testsúlyt, a kiegyensúlyozottabb, egészségesebb, aktívabb életet.